Skocz do zawartości

Aku i ładowarka

jasnepelne

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich poszukiwaczy. Mam pewien problem.

Kupiłem akumulatorki 9v do fishera f2 o pojemności 175 mAh i ładowarkę o mocy 13mAh.

Niestety. Nie mam pojęcia jak długo je ładować i czy ta ładowarka naładuje je do pełna.

Może mi ktoś pomóc?
Napisano
trudno powiedzieć musisz na strone producenta wejść i sprawdzić ja mam warty i ładowałem pierwszy raz 18 godz zgodnie z instrukcją
Napisano
dlaczego trudno powiedzieć? prąd ładowania twojej ładowarki to 13mA a aku masz o pojemności 175mAh czyli możesz je ładować ok 14h.
Obecnie produkowane ogniwa nie wymagają formatowania i zazwyczaj są już naładowane ewentualnie należy je tylko doładować.
Napisano
według wzoru: pojemność ogniwa/ prąd ładowania + 40% jako strata efektywności ładowania dla ogniw ni-cd/mh zalezna od wielu czynników np. temp otoczenia rezystancji wew. ogniwa itd, to wychodzi ok18,5h.
Ale te 14 godzin powinny w zupełności wystarczyć jeśli sa to nowe aku i w temp pokojowej ładowane stałym prądem.
Tutaj fajna stronka z kalkulatorami wszelakimi
http://www.liczby.pl/kalkulatory/kalkulator-czasu-ladowania-baterii?utf8=%E2%9C%93&step_0=0&inputs%5Bpoj%5D=175&inputs%5Bakt%5D=13&inputs%5Bwybor%5D=40&step=2&commit=Dalej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie