Napoleon North Napisano 24 Luty 2014 Autor Napisano 24 Luty 2014 Witam wykopałem je u babci na podwórku.Moja babcia mieszka w około 250 letnim domu .Wymiary:1.ok.20-21 mm2.ok.18 mm
szczurek_1979 Napisano 24 Luty 2014 Napisano 24 Luty 2014 Niestety nie przekonales mnie, nadal uwazam ze jest/sa to twory naturalne. Moj poglad opieram na swoim doswiadczeniu. Nie daleko ode mnie znajduje sie miejscowosc na polach ktorej jest od groma takich ulomkow krzemiennych. Sam, lat temu kilkanascie, jako maly chlopiec oczyma wyobrazni w tych ulomkach widzialem kamienne narzedzia i groty strzal z epoki neolitu. Jednak po konsultacji z oswojonym geologiem zostalem szybko uswiadomiony, ze te artefakty to nic innego jak material naniesiony przez lodowce. Moze i faktycznie w zamierzchlych czasach komus do czegos sluzyly, oby tak bylo ;-) ale po tych fotkach stwierdzam ze jest to wytwor natury. Jednak przeciez moge sie mylic, moze i kol.Numi wystarcza takie fotki do identyfikacji. Szacun dla Twojej wiedzy i bystrosci oka.A co do tych przodkow... Pisalem to jako zart, bo jakiz to konkretny" kontekst znaleziska? Ten 250 letni domek w porownaniu do odlupkow krzemiennych ktore mozna by datowac powyzej 25 tys.lat...Napoleon, jezeli Cie urazilem to przepraszam z calego serca.PozdroSzczurek
Napoleon North Napisano 24 Luty 2014 Autor Napisano 24 Luty 2014 Witam wykopałem je u babci na podwórku.Moja babcia mieszka w około 250 letnim domu .Wymiary:1.ok.20-21 mm2.ok.18 mm
szczurek_1979 Napisano 24 Luty 2014 Napisano 24 Luty 2014 Nie kazdy odlupek od kamienia musial byc narzedziem, wyglada to na twor naturalny. I co ma wspolnego 250 letni dom z kamykami ktore jak mniemasz uzywano ok.25 tys.lat temu? Np chyba ze Twoi przodkowie calkiem niedawno zeszli z drzewa....Ps.Przepraszam za brak polskich znakow, ale pisze z mobilnego urzadzenia ktore nie obsluguje takowych :-(PozdroSzczurek
numi5 Napisano 24 Luty 2014 Napisano 24 Luty 2014 Pokazane krzemienne odłupki z to całą pewnością twory rąk ludzkich, mezolit, wyraźnie widać działania intencjonalne - szczególnie na zdjęciu nr 1 i 3. Porównaj http://www.google.com/search?q=mesolithic+flint&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=8xALU9fSNpKM7AaZ6YHwDg&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1440&bih=732, a przodków Napoleona Northa zostaw uprzejmie w spokoju.
Pytanie
Napoleon North
Witam
wykopałem je u babci na podwórku.Moja babcia mieszka w około 250 letnim domu .
Wymiary:
1.ok.20-21 mm
2.ok.18 mm
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.