krzychon08 Napisano 21 Styczeń 2014 Autor Napisano 21 Styczeń 2014 Witam.mam pytanie(pewnie nieraz już przerabiane)poczytałem trochę na thesaurus i pooglądałem trochę filmików i odnoszę wrażenie że lepiej chodzić na jednej częstotliwośći niż na dwóch.dodam że kupiłem sobie ostatnio dfxa,mia lem kiedyś xlt.tak myślę że na drobnicę to 15 khz a żeby sięgnąć trochę głębiej to 3 khz(np.sreberko).jak możecieposiadacze dfxów i znawcy tematu to napiszcie co nieco o tym.bardzo bym był wdzięczny.
M40 Napisano 21 Styczeń 2014 Napisano 21 Styczeń 2014 Bez wnikania w skomplikowane pojęcia wyobraź sobie to tak: przedmiot dla częstotliwości 5kHz daje sygnał np. o amplitudzie 80mV, a dla 15kHz 120mV. Wtedy (w ogromnym uproszczeniu) elektronika wykrywacza wybiera sobie" mocniejszy sygnał, dzięki czemu masz lepszą reakcję wykrywacza na dany przedmiot. To w sumie tak, jakbyś chodził z dwoma wykrywaczami na raz, ustawionymi na dwie różne częstotliwości. Tyle, że zamiast machać dwoma sztycami, wyręcza cię mikroprocesor.Testom robionym w powietrzu" nie wierz, bo nijak mają się do praktyki. Na co dzień mam porównanie wykrywaczy jednoczęstotliwościowego i dwuczęstotliwościowego (używam ich średnio na zmianę). Ten pierwszy w powietrzu ma 2-3 cm większy zasięg. A ten drugi znajduje dwa razy więcej w terenie ;)
krzychon08 Napisano 22 Styczeń 2014 Autor Napisano 22 Styczeń 2014 dzięki M40. myślałem też nad tym jak chodzić na plażyi nic niewymyśliłem, bo niewiem czy lepiej jest wybrać jedną czy dwie częstotliw.sprawdzałem w domu z pierścionkiem złotym żony,widać że lepszy zasięg na 15khz niż na dwóch.
M40 Napisano 22 Styczeń 2014 Napisano 22 Styczeń 2014 Ja bym zrobił tak:-po pierwsze stroił ręcznie (http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=273620 - tu jest dyskusja na ten temat);-po drugie, poszukałbym w wykrywaczu trybu do poszukiwań w mocno zmineralizowanym gruncie (nie pamiętam, czy DFX ma coś takiego, ale raczej ma);-po trzecie, jeśli to możliwe, używałbym 2 częstotliwości. Zasięgi w powietrzu ni jak się mają do zasięgów w gruncie.-chodziłbym w słuchawkach ;)
krzychon08 Napisano 22 Styczeń 2014 Autor Napisano 22 Styczeń 2014 Witam.zawsze chodzę w słuchawkach,a na plaże zmodyfikujętrochę program plaża,biżuteria
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.