Skocz do zawartości

dfx.lepsza 1 częstotliwość niż 2 ?

krzychon08

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.mam pytanie(pewnie nieraz już przerabiane)
poczytałem trochę na thesaurus i pooglądałem trochę filmików i odnoszę wrażenie że lepiej chodzić na jednej częstotliwośći niż na dwóch.dodam że kupiłem sobie ostatnio dfxa,mia lem kiedyś xlt.tak myślę że na drobnicę to 15 khz a żeby sięgnąć trochę głębiej to 3 khz(np.sreberko).jak możecie
posiadacze dfxów i znawcy tematu to napiszcie co nieco o tym.
bardzo bym był wdzięczny.
Napisano
Bez wnikania w skomplikowane pojęcia wyobraź sobie to tak: przedmiot dla częstotliwości 5kHz daje sygnał np. o amplitudzie 80mV, a dla 15kHz 120mV. Wtedy (w ogromnym uproszczeniu) elektronika wykrywacza wybiera sobie" mocniejszy sygnał, dzięki czemu masz lepszą reakcję wykrywacza na dany przedmiot.
To w sumie tak, jakbyś chodził z dwoma wykrywaczami na raz, ustawionymi na dwie różne częstotliwości. Tyle, że zamiast machać dwoma sztycami, wyręcza cię mikroprocesor.

Testom robionym w powietrzu" nie wierz, bo nijak mają się do praktyki. Na co dzień mam porównanie wykrywaczy jednoczęstotliwościowego i dwuczęstotliwościowego (używam ich średnio na zmianę). Ten pierwszy w powietrzu ma 2-3 cm większy zasięg. A ten drugi znajduje dwa razy więcej w terenie ;)
Napisano
dzięki M40. myślałem też nad tym jak chodzić na plaży
i nic niewymyśliłem, bo niewiem czy lepiej jest wybrać jedną
czy dwie częstotliw.sprawdzałem w domu z pierścionkiem złotym żony,widać że lepszy zasięg na 15khz niż na dwóch.
Napisano
Ja bym zrobił tak:
-po pierwsze stroił ręcznie (http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=273620 - tu jest dyskusja na ten temat);
-po drugie, poszukałbym w wykrywaczu trybu do poszukiwań w mocno zmineralizowanym gruncie (nie pamiętam, czy DFX ma coś takiego, ale raczej ma);
-po trzecie, jeśli to możliwe, używałbym 2 częstotliwości. Zasięgi w powietrzu ni jak się mają do zasięgów w gruncie.
-chodziłbym w słuchawkach ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie