Skocz do zawartości

Znaleziska na terenie Kościana i okolic

Rekomendowane odpowiedzi

Zbieram informacje dotyczące znalezisk na terenie miasta Kosciana i w okolicach. Piszcie o swoich znaleziskach i miejscach odkryć.Może ktoś natrafił na podziemne korytarze.Może ktoś posiada sprawozdania archeologiczne z prac na terenie miasta. Piszcie o wszystkim co dotyczy Królewskiego Miasta Kościan.
Pozdrowienia
-Yo-

Witaj!
Cieszę się, że poruszyłeś temat Kościana. Mieszkam w okolicy i widzę, że łączą nas podobne zainteresowania.
Poprzednio mieszkałem w Poznaniu i interesowałem się fortami poznańskimi (zresztą nadal intersuję).
Co do Kościana. Udało mi się zdobyć troszkę publikacji na temat okolic. Między innymi zlokalizowałem już miejsce, gdzie było grodzisko, znajdował się obóz szwedzkiego wojska, oraz miejsce w którym do 1830 stał pałac potem zburzony. Są to miejsca potencjalnie ciekawe do spenetrowania, z tym że niestety jestem teoretykiem i nie posiadam jeszcze piszczałki. Mam również sąsiada, który zbiera starocie i interesuje się okolicą. Z tego co mi pokazywał ma m.in. lufę z muszkietu, chełm niemiecki, dużą ilość monet wszelkiej maści itp.
Tak więc, jeśli bedziesz szukał osoby chętnej do szperania w różnych miejscach to ja się piszę na to.
Pozdrawiam

Czy dane jeśli chodzi o ten obóz szwedzki masz dokładne. Chodzi mi czy masz namiar i dokładne miejsce, a ten pałac to gdzie niby miał stać. Wiem tylko o zamku kościańskim który usytuowany był na miejscu dziś stojącego nowego szpitala, w tym roku zaczynamy badania tego miejsca metodą elektrooporową, być może są jeszcze pozostałości fundamentów.Jest możliwość umówienia się i wypadu z piszczałką w to miejsce obozu szwedzkiego?daj znać.
Czekam na kolejne posty.

Jeśli interesują cię także forty to zapraszam na temat co jeszcze kryją fortyfikacje poznańskie"są tam też moje wypowiedzi. Możemy się spotkać. Fortyfikacje Poznań to pasja mojego kumpla z Kiełczewa - Yarda on dużo może ci powiedzeć na ten temat. Ale zostawmy tu Kościan a tam Poznań. Narka

Można jak najbardziej skoczyć w rejon obozu. Z tym, że dopiero w okolicach końca kwietnia bedę dostepny. Dam znać kiedy OK.

Dokładniej, to pałac i obóż nie znajdowały się w Kościanie, ale w okolicy. Z tego co dowiadziałem się ostatnio w rejonie Krzywinia odbyła się bitwa, bodajże wojsk rosyjskich, ale dokładnie to muszę jeszcze poczytać. W każdym razie odezwę się w kwietniu w temacie ewentualnego spotkania.

Nie mylisz czasem wojen Szwedzkich?Bo z pod Krzywinia ruski uciekali by schronić się w Kościanie.Za nimi podążał... kurde teraz mi wyleciało z głowy to nazwisko, ale opis znajdziesz w książce Kościów Ojców Dominikanów i Kaplica p.Jezusa w Kościanie" wyd. 1929r. o ile dobrze pamiętam. Więc ten chyba generał, pogonił rosjan pod Kościan ale nie próbował odbić samego Kościana mimo wielu namów mieszkańców, którzy proponowali mu wejście Tajemnemi wejściami", on odmówił i podążył ku granicy chyba śląskiej. Warto przeczytać tę książkę, polecam. Mogę wypożyczyć, jak się poznamy. Ale chyba jest w bibliotece bo skserowałem im to, gdyż nie mieli takiej książki. Mają też inne pozycje na temat Kościana ode mnie. Między innymi pracę magisterską na temat Fary kościańskiej.
A ty nie masz czasu wcześniej wylecieć w teren. A może podasz mi dokładny namiar tego obozu. Może jakaś mapka. Napewno wrazie czego dowiesz się o znalezisku, a nawet mogę część wtedy odstąpić. Proszę o odpowiedź, najlepiej dziś bo wyleciałbym tam dziś jeszcze z piszczałką.
Pozdrowienia
-Yo-

Czy nikogo nie interesuje to miasto i jego przeszłość, historia.Przecież ma tak bogatą historię choć nie do końca znana.Kiedy i jak powstało miasto? przecież dawniej było to miasto królewskie!!!Piszcie swoje posty.

Witam. Przy wolnej chwili zrobię i przeslę taki szkic na e-maila. Mam pytanko, czy posiadasz może jekieś stare mapy okolic Kościana?

W czerwcu podczas dni Kościana watro przyjechać. Ze wstępnych relacji przyjaciela z muzeum, podejmą się oni rekonstrukcji bitwy o Kościan w XIII wieku. Będzie to naprawdę wielka impreza. Zapraszam do Kościana w czerwcu.

• 3 weeks later...
W końcu ruszyły badania. W poszukiwaniu pozostałości murów obronnych miasta, w zeszłym tygodniu przeprowadzono badania metodą elektrooporową, na wyniki trzeba jeszcze trochę poczekać. Co kryją kościańskie ziemie?Jakie tajemnice?Być może coś już niedługo się okaże.
Pozdrowienia
YoWheris

• 2 weeks later...
Poziom wody w obrzance jest coraz mniejszy, dla niektórych jest to na rękę. W niektórych miejcach na brzegach ukazują się stare odprowadzenia ściekó dawno już nie istniejące, można się też lepiej przyjrzeć na dno ile śmieci tam leży. Są miejca gdzie warto szukać. Parę lat temu po burzy kumpel znalazł jakiś pistolet pod powalony przez burzę drzewem, nie wspomnę już o znalezionej przez niego w pobliżu jakieś szabli ponoć paradówki, lecz złamanej w pół. Czy macie jeszcze jakieś ciekawe miesca w Kościanie?

• 2 weeks later...
_cortez jak masz czas to odezwij się na forum. Jak tam szkic?Jedziemy w najbliższym czasie w tą okolicę, jak chcesz to możesz się dołączyć. Podaj swoje namiary na maila: sylvek01@interia.pl oczekuję także innych propozycji na eksplorację okolic Kościana.Nawiążemy wpółpracę. Warto zerknąć na forum UWAGA, jak wypali to może będziemy mieli Stowarzyszenie.
Czekam na odezwy.

A jednak są starsze mapki od posiadanych w urządzie miasta.
Ostatni widziałem i przeglądałem mapki okolic Kościana starsze niż posiadają w urzędzie miasta.Mapki pruskie i nie tylko, dość dokładne bo w skali 1:10000 a nie przejrzałem jeszcze wszystkich, być może będą jeszcze ciekawsze. Były także takiej samej skali mapy innych powiatów i co ciekawe mapy gór (Karkonosze, Sowie i inne).Nie zdążyłem dokładnie jeszcze ich przejrzeć ale w najbliższym czasie poświęcę im więcej uwagi i czasu.

Źródła podać nie mogę, a jeśli chodzi o skanowanie to mapki są mniej więcej formatu A-1, A-0. Chyba raczej na wielkoformatowe ksero.Chyba że masz pomysł na zeskanowanie takiego formatu?

• 5 months later...
Hej!

Od czego by tu zacząć. Hmm... Mam kilka informacji, na temat Kościana i okolic. Bardziej interesują mnie
okolice np. „Szwedzkie szańce”. Pewnie YoWheris tam byłeś. Piękny teren(walory przyrodnicze!!!), wg. regionalnych przewodników(książek) odkryto tam skarb monet! Byłem tam kilka razy i jeszcze kilka razy będę... Jak napisze na forum, że szukałem tam z wykrywaczem to pewnie zostane zbluzgany... Więc cicho sza! :-)

A miejsce starego grodziska, w którym okopali się kiedyś szwedzi jest tajemnicze – nie wiem na ile zostało zbadane przez archeologów... Chociaż w Wielkopolsce jest dość silna grupa, która zjmuje się badaniem
„takich właśnie miejsc” i z tego co wiem mają nawet na stanie Whites’a 6000 Di Pro.

Po za tym mam kilka informacji od mieszkańców Kościana, których nie sprawdziłem. Ciężko powiedzieć czy są prawdziwe – pochodzą nie z pierwszej ręki. Na przykład informacja o obozie jenieckim na terenach byłego
WWT? Słyszałem też o baraku, magazynie amunicyjnym, który usytuowany był koło mostu przy lesie Bonikowoskim, dtugi most za żelaznym, kolejowym mostem. Co dalej. Strzelnice w tym samym lesie pewnie już przekopałeś... :-) Szukałem tam wiele razy – główne znaleziska to oczywiście łuski i „kulki” Zresztą żeby je znaleźć nie trzeba mieć wykrywacza...:-) Słyszałeś może o starej leśniczówce w tym samym lesie?

A o leśniczówce mieszczącej się kiedyś w lesie za wsią Krzan? Na starych mapach niemieckich jest zaznaczona. Na starych „powiatówkach” też można ją znaleźć. Może coś tam zostało ukryte? Miejsca, w których były stare leśniczówki warto odwiedzić z wykrywczem.

Kope informacji można znaleźć w TMZK. Jak ktoś chcę to może tam wstąpić i zostać członkiem. Mają bardzo bogate archiwum, naprawdę! Jak je zobaczyłem to po prostu osłupiałem z wrażenia.... Trzeba jednak zadeklarować(jako członek) jakąś skladkę. Jak jej nie zapłacę do końca roku to mnie wywalą...:-)

A tak w ogóle to zatęskniłem za MRU. Nieskromnie mówiąc poruszam się w nim jak po swoim pokoju. Najbardziej interesują mnie grupy warowne położone z dala od odcinka „Wysoka”. Nie będę podawał publicznie, które to są tereny – każdy poszukiwacz powinien mieć swoje tajemnice...:-) Jednak jest tam jeszcze sporo do odkrycia! Sam odcinek Wysoka jest już mocno przekopany, podobnie jak mierzeja wiślana... Zainteresownae osoby tym tematem- eksploracją w tamtym rejonie(MRU) proszę o kontakt na priva.

Jeszcze tak mi się przypomniało - okolice wsi Szczepowice, w lesie znajdował się cmentarz na którym
pochowano poległych żołnierzy niemieckich. Generalnie cmentarz ten zlikwdowano a groby przeniesiono, ekskumowano do Poznania kilka lat temu. W tym czasie można było zobaczyć na okolicznych polach niemców z wykrywaczami matali. Słyszałem od mieszkańcow Szczepowic, że znajdują czasami w okolicach jakieś fanty.. z DWŚ. (drugiej wojny światowej) Hełmy, broń, itp.

Posiadam jeszcze szereg informacji, które próbowałem wydobyć od regionalistów. Tylko, że oni z góry w rozmowie zapowiadali, że celowo mnie wprowadzą w błąd! Tak, współpraca z nimi nie jest łatwa... Na przykład z szanownym panem J.Z. (zainteresowni będą wiedzięć o kogo chodzi). Mogłem się na przykład dowiedzieć o jednej bitwie pancernej w okolicy Góry, która tak naprawdę nie miała miejsca...:-)

Pozdrawiam.
Edik

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie