lokalny Napisano 15 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2014 Dzień dobryCzy po zabezpieczeniu przedmiotu taniną można ją potem usunąć? W tej chwili nie mam możliwości pooksydowania, a chcę mieć zakonserwowanego fanta. Dlatego myślałem nad zastosowaniem taniny a w przyszłości jej usunięciem na rzecz oksydy. Ale czy są (jeśli są) metody jej usunięcia bez szkody dla przedmiotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 15 Styczeń 2014 Share Napisano 15 Styczeń 2014 Tanina nie konserwuje całości zabytku, tylko stabilizuje pozostałości korozji. Przebarwienia zewnętrzne po taninie można usunąć 2-3% wodorotlenkiem sodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokalny Napisano 15 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2014 Bardzo dziękuję za odpowiedź.Zdaję sobie sprawę że konserwacja będzie skuteczna dopiero gdy po taninie zastosuje się paraloid i kosmoloid. I o ile wiedziałem że z usunięciem tych powłok nie będzie problemu to nie byłem pewien jak usunąć właśnie tę czarną powłokę jaką tworzy tanina. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 15 Styczeń 2014 Share Napisano 15 Styczeń 2014 Przy oxydzie na gorąco (kąpiel, nie ogniowa)resztki taniny czy rdzy zostaną wyługowane. Tak więc nie ma to większego znaczenia. Inna sprawa że oxyda na wżery źle wygląda a z polerowaniem sporo zabawy.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.