leśniczy Napisano 5 Styczeń 2014 Autor Napisano 5 Styczeń 2014 Witam panowie i panie.Czy mówią wam coś te inicjały na sygnecie? Gdy go wykopałem był strasznie ciemny, nie ma żadnych prób. Zastanawia mnie czy domowym sposobem można stwierdzić czy to złoto czy coś innego typu tombak, miedź.
numi5 Napisano 5 Styczeń 2014 Napisano 5 Styczeń 2014 Złoto odpada, właściciela inicjałów nie ma praktycznie możliwości ustalenia. W uzupełnieniu dodam, że sygnet nie jest przesadnie stary - XX wieczny. Jeżeli koniecznie chcesz się upewnić czy to jest złoto stosując domowe metody to zaopatrz się w ciecz probierczą http://www.agauduber.pl/3,chlorek-zlota,zobacz.html .
leśniczy Napisano 6 Styczeń 2014 Autor Napisano 6 Styczeń 2014 Zdaję sobie sprawę,iż nie jest przesadnie stary.Po czym kolega widzi, że nie jest to złoto?
felek112 Napisano 7 Styczeń 2014 Napisano 7 Styczeń 2014 Złoto nie powinno mieć żadnych wżerów. NIe utlenia się w normalnych warunkach. Po przeczyszczeniu palcem powinno być czyste. Nie czernieje. Poza tym powinny być punce. CHociażby dlatego także mi wydaje sie, że złoto to nie jest. Pozdrawiam
leśniczy Napisano 7 Styczeń 2014 Autor Napisano 7 Styczeń 2014 dzięki felek112 o taka konkretną odpowiedź mi chodziło
leśniczy Napisano 31 Styczeń 2014 Autor Napisano 31 Styczeń 2014 sprawdzone w pracowni jubilerskiej, mosiądz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.