tomix156 Napisano 5 Styczeń 2014 Autor Napisano 5 Styczeń 2014 Witam! Dziś byłem przejść się pierwszy raz z wykrywką garrett ace 250... Najpierw pole, gdzie dawniej stał dwór, potem okopy. Dworek - Sensivity full bez jednej kreski.Tryb custom zaznaczone wszystko oprócz dwóch pierwszych.Efekt? Piszczy niemal bez przerwy, z ciekawostek jakie udało się znaleźć to puszka, zakrętka od butelki itd. Mimo, że pokazuje głębokość 4, korek jest praktycznie na wierzchu. Zauważyłem też, że niektóre dotknięcia trawy, otarcia o ziemię wiążą się z sygnałem. Okopy - Sensivity bez jednej kreski. Tryb all metalsEfekt? Zdarzają się sygnały (słabsze w porównaniu do np sygnału łopaty oddalonej o 20cm) głębokość 2-4" kopiemy, a tam zupełnie nic... Po chwili sygnał potrafi zaniknąć (np po wykopaniu dołu)Domyślam się, że to zła technika z mojej strony, w końcu to pierwszy wypad. Czy powinienem zmniejszyć czułość? W końcu znajduję coś, czego zupełnie nie ma. Pytanie numer2 - czy da się szukać tylko złota i srebra? To tryb jewerly?Dziękuję i pozdrawiam.
tyfus Napisano 5 Styczeń 2014 Napisano 5 Styczeń 2014 przeczytaj to:http://www.odkrywca.pl/wszystko-o-garrett-ace-150-i-250-,673183.html#673183skorzystaj z tego:http://odkrywca.pl/search/pytanie 2. nie da się.
tomix156 Napisano 5 Styczeń 2014 Autor Napisano 5 Styczeń 2014 Czytałem ten temat.Chodzi mi głównie o sensivity. Czy skoro znajdował coś, czego kompletnie nie ma, to powinienem zmniejszyć?
tyfus Napisano 5 Styczeń 2014 Napisano 5 Styczeń 2014 jak z każdym sprzętem potrzeba czasu i obtrzaskania" się z nim. czułością jak nabardziej należy się awić" w zależności od terenu - o tym też sporo na Forum było.szukać, szukać...http://www.odkrywca.pl/search/index.php?sq=ustawienia+garrett&ws=txt&id_forum=all
tomix156 Napisano 5 Styczeń 2014 Autor Napisano 5 Styczeń 2014 Szukałem już, czytałem. Ma ktoś może film ze wszystkimi sygnałami garretta?http://www.youtube.com/watch?v=2cTS5zqbtjw Bo tutaj np monetki nie zawsze pokazuje jako monetki, a przeszukując miejsce, gdzie np stał dawniej dwór, takie sygnały mam bez przerwy i to są puszki itp. Ludzie mówią, żeby sugerować się dźwiękiem, ale ja tam nie widzę różnicy w dźwięku między złotym pierścionkiem, a sztychówką którą kopię.
tyfus Napisano 5 Styczeń 2014 Napisano 5 Styczeń 2014 na wszystko potrzeba czasu... uwierz mi.najlepiej spotkać się z kimś, kto taki sprzęt ma lub dłuuuugo z nim latał - to materiał na cenną pomoc na początku.
tyfus Napisano 5 Styczeń 2014 Napisano 5 Styczeń 2014 a te wszystkie esty" domowe, terenowe, w powietrzu i inne, to sobie zasadniczo w... kieszeń można wsadzić.Tylko praktyka. po pewnym czasie stwierdzisz nawet, że wyświetlacz do niczego nie potrzebny, bo będziesz chodził na słuch".
Cpt.Nemo Napisano 5 Styczeń 2014 Napisano 5 Styczeń 2014 Chodzi mi głównie o sensivity. Czy skoro znajdował coś, czego kompletnie nie ma, to powinienem zmniejszyć?"Czesto jest tak u niedoswiadczonych ze kpiesz gleboki dol, a zrodlem sygnalu jest malenka kropelka netalu lub drobna monetka np. przyklejona do sciany dolka. Przy ktoryms ruchu lopata obsunie sie na dno i sygnal zniknie. albo wybierzemy ja za pierwszym ruchem lopatki tylko jest tak malutka ze da sygnal jak jest centymetr pod ziemia a jak po wyrzuceniu lopatka ziemi na wierzch znajdzie sie pod jej dwucentymetrowa warstwa to juz nie. Czasem jest to drobny drucik ktory udaje patyczek lub galazke :) itp. itd. A wszelkie napisy na wyswietlaczu sa tylko i wylacznie orientacyjne dla kogos kto jeszcze nie umie ich prawidlowo zinterpretowac.
tomix156 Napisano 5 Styczeń 2014 Autor Napisano 5 Styczeń 2014 Chodzi mi po prostu o to, że kopiąc jedną monetę na 200 zakrętek/puszek to może troszkę zniechęcać. Tato dziś doszedł do wniosku (po pierwszym razie) że bubel kupiliśmy :D Pójdę jutro się przejść jeszcze raz.
tomix156 Napisano 5 Styczeń 2014 Autor Napisano 5 Styczeń 2014 Nie zdarzał mi się taki jednoznaczny sygnał na all metal. Ciągle przeskakiwało na przykład z pięciocentówki na iron itd. Czy takie iepewne" sygnały też warto kopać?
tyfus Napisano 5 Styczeń 2014 Napisano 5 Styczeń 2014 to typowe podejście do tematu świeżaka", który myśli, że po pierwszym wyjściu nakopie pełne kieszenie monet - najlepiej same złote i srebrne oraz kupę innych fajnych rzeczy...niestety to tak nie działa, nawet jak kupisz sprzęt za kilka tysięcy. Sprzęt to tylko ułamek powodzenia. do tego dochodzi operator, jego doświadczenie, miejscówka i kupa szczęścia w szukaniu.Myślisz, że inni nawet z lepszymi sprzętami, złomu nie kopią ?Ale jeżeli już się zniechęcacie i nie będziecie chcieli tego kontynuować - ja nie będę was od tej decyzji odciągał - inni myślę też :)
tomix156 Napisano 5 Styczeń 2014 Autor Napisano 5 Styczeń 2014 Źle to odebrałeś. Nie należę do ludzi, którzy się szybko poddają, po prostu zdaję sobie sprawę z tego, że doświadczeni ludzie są w stanie skrócić drogę. Nie zależy mi na złocie i srebrze, to bardziej zapędy taty. Mnie ucieszy odznaczenie, guzik, czy bagnet. Miejscówka miała być ok, bo ktoś tam kilka monet wykopał, chodzi mi tylko o to, że to było zniszczone i tam jest dosłownie wszystko i przy przesunięciu o metr jest kilka różnych sygnałów, które powodują chaotyczny dźwięk, który nie sposób ogarnąć. Eliminując dwie pierwsze pozycje jest lepiej, mimo to na metre kwadratowym są 2-6 różnych (tak mi się wydaje) sygnałów. Myślałem, że ktoś doświadczony podpowie mi, jak to segregować". Chodzę z wykrywaczem około 5cm nad ziemią, niemniej jednak czasem np dotknięcie odkopanej ziemi powoduje sygnał (a nic tam nie ma). Czy to normalne?
piotr01051989 Napisano 5 Styczeń 2014 Napisano 5 Styczeń 2014 Z czasem zauważysz ,że kanarki dość często pokazują głębokość na maxa a fant leży tuż pod cewka, zwróć też uwagę na czułość.Jeśli chodzisz na maxa to ściągnij ze 2 / 1 kreskę i będzie ok(chodzi tu o fałszywe sygnały). Możliwe ,że teren jest bardzo zaśmiecony.A co do fałszywych sygnałów to zanim zabierzesz się do kopania przejedź jeszcze raz nad tym samym miejscem cewką i po problemie.Natomiast jeśli sygnał był powtarzalny a zanikł po wykopaniu to najprawdopodobniej albo wbiłeś go łopatą głębiej albo obiekt jest mały i leży na oku", rozgarnij ziemię i będzie ok. pozdro
ancover Napisano 5 Styczeń 2014 Napisano 5 Styczeń 2014 tomix ja chodziłem na ace i najlepsze ustawienia według mnie bez kombinowania to ryb jewelery, czaułość max bez jednej kreski i kopiesz wszystko oprócz tego co da sygnał na pierwszym kwadraciku. Pozdro
tomix156 Napisano 5 Styczeń 2014 Autor Napisano 5 Styczeń 2014 Więc tu moje pytanie - czy wilgotna ziemia to coś złego? Czy nie wolno dotykać wykrywaczem np ziemi, bo to może powodować sygnał? Dodam, że jak dawałem pinpoint, to np im bliżej ziemi, tym sygnał był mocniejszy i rzeczywiście wskazywało coś, skoro kreski dochodziły do końca prawej strony. Tak trochę nie rozumiem. Jest coś, czego nie powinienem robić? Np dotykać ziemi, runa, gałązki?
ancover Napisano 5 Styczeń 2014 Napisano 5 Styczeń 2014 Przy stuknięciu o ziemie albo trawe, gałąź czy cos podobnego moze sie wzbudzic to w ace normalne wiec staraj sie nie trącać.
Tauder Napisano 5 Styczeń 2014 Napisano 5 Styczeń 2014 Silne szarpnięcie , i bardzo energiczne ruchy wykrywaczem także dają fałszywe sygnały , tak samo jak telefon komórkowy w kieszeni .Sposób na to 0 wyciąć 2 kreski z czułości .Dobry sposób na używanie pinpoint-a to po zlokalizowaniu przedmiotu na zwykłym trybie , odjechać sondą od tego miejsca , np. na odległość 50 cm. , wcisnąć włącznik uruchamiający tryb pinpoint, przytrzymując go - najechać cewką na poprzednie , zapamiętane miejsce .Ps.Na początek proponuje wybrać inną miejscówkę , mniej zaśmieconą , pochodzić na trybie coins , wytnij 2 kreski z czułości , nie majach zbyt szybko , wyłącz komórkę , albo nie zabieraj jej ze sobą w ogóle , , załóż buty bez metalowych elementów ,i czytaj bo na tym forum każdy problem dotyczący twojego wykrywacza był wałkowany setki razy.Bubel to na pewno nie jest .
popek Napisano 6 Styczeń 2014 Napisano 6 Styczeń 2014 tomix, myślę że traktujesz wykrywkę i to co pokazuje zbyt dosłownie. To bardziej instrument muzyczny" niż pomiarowy. a ACE 250 pod względem jakości pewności wskazań to nie jest szał, bo właśnie tym głównie różni się wykrywka za 800PLN od tej za 2000. Więcej cierpliwości.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.