zedzik Napisano 5 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 5 Styczeń 2014 Witam,wypadł mi dzisiaj taki żeton o nominale 100. Z dziurką po środku i nominałem na dole. Identyczny z obydwu stron. Nie byłoby w tym nic ciekawego żeton jak żeton chyba do pralni jednak informacji o takim nominale nie mogę nigdzie odszukać. Żadnego info, zdjęcia nic a siedzę i szukam od kilku godzin. Same 10/20/50. Może komuś uda się coś ustalić.Przepraszam za brak foto. Aparat padł a telefonem nie będę pstrykał bo jakość kiepska.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezar81 Napisano 6 Styczeń 2014 Share Napisano 6 Styczeń 2014 To żeton Szczecińskiej Spółdzielnii Spożywczo-Oszczędnościowej ale żetonu z nominalem 100 jeszcze nie widzialem.W 1868 związek przekształcił się w spółkę handlową zmieniając nazwę na STETTINER CONSUM- & SPARVEREIN E.G. stosowaną do 1869 r. W 1869 spółka ponownie zmieniła nazwę na STETTINER CONSUM & SPARVEREIN E.G.M.B.H. i działała do 1915 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zedzik Napisano 7 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2014 A tak to cudo wygląda.Cezar o Spółdzielni wiedziałem, kolega znalazł kiedyś mniejszy nominał. Ale nadal nigdzie nie znalazłem info o nominale 100. Wyczytałem gdzieś, że były też nominały 1 i 2 marki, ale nie mam pewności czy były oznaczane 100/200. Raczej nie. Jednym słowem mam unikat :)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zedzik Napisano 10 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2014 Nadal nic nie znalazłem. Byłem w dwóch antykwariatach w Szczecinie, ale nie widzieli nigdy żetonu z takim nominałem :) Mniejsze owszemPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.