predi888 Napisano 28 Grudzień 2013 Autor Napisano 28 Grudzień 2013 2 fany które zostały w lesie . Jeden z powodu mojej niepewności co do bezpieczeństwa. Taka rureczka długości gdzieś ~ 10cm i średnicy około 3cm . Po ciężarze sądzę iż pusta ale cosik tam jest .
Voucur Napisano 29 Grudzień 2013 Napisano 29 Grudzień 2013 Dobra, ale przestań się wydzierać, bo się przykro robi. Skoro jesteś dyletantem, to nie zmuszaj innych, żeby nimi byli. Kolega wyjaśnił, że jedynie wykopał i nie zabrał do domu, a czy uderzy w takis coś szpadlem, czy weźmie do ręki i sfotografuje, to już bez różnicy. Powiedziałbym nawet, że pierwszy przypadek jest dużo groźniejszy, a notorycznie zdarza się wielu poszukiwaczom. Zatem najlepszym rozwiązaniem będzie w ogóle nie kopać, jednak jakoś sobie nie wyobrażam, żeby mi się udało kogoś do tego przekonać.Po to jest identyfikacja, żeby identyfikować, a nie pierniczyć kocopoły w temacie o którym się nie ma pojęcia. Potem tak się kończy, że to lotek od moździerza" albo pustej szklanki od szrapnela wzywany jest patrol saperski - za pieniądze podatników. Często też ewakuuje się budynki mieszkalne, szkoły, szpitale, wyłącza odcinki dróg, mimo że nie miało to najmniejszego sensu. Niewiedza kosztuje, ale działa to w obie strony.Piszę to z perspektywy osoby, która zawodowo pracuje w rozminowaniach i znalezisk mniej lub bardziej niebezpiecznych miała w ręku wiele tysięcy. Również takich, które są bardzo niebezpieczne, a kompletnie nie wyglądają jak amunicja lub jej części.Co do panów z Częstochowy, to akurat oni zajmowali się notorycznie samodzielnym demontażem wykopanej amunicji, więc porównywanie zachowania autora wątku do w/w jest co najmniej nie ma miejscu.
predi888 Napisano 29 Grudzień 2013 Autor Napisano 29 Grudzień 2013 Może jestem ślepy ,ale ja nie widzę podobieństwa do żadnej z części granatu co podał Nadwojciech .
Pytanie
predi888
2 fany które zostały w lesie . Jeden z powodu mojej niepewności co do bezpieczeństwa.
Taka rureczka długości gdzieś ~ 10cm i średnicy około 3cm . Po ciężarze sądzę iż pusta ale cosik tam jest .
28 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.