pucha Napisano 24 Grudzień 2013 Autor Napisano 24 Grudzień 2013 Z każdą wizytą w National Archives w Kew pogłębia się moje przeświadczenie że ktoś zadał sobie wiele trudu żeby zatrzeć ślady po wsparciu jakie Polacy udzielili Brytyjczykom w czasie II wojny światowej. Całe szczęście, w skutek niedopatrzeń i nieprawidłowego skatalogowania sporo dokumentów przetrwało ale to temat na całkiem inną opowieść.Podążając kolejnym śladem, natknąłem się na odtajnioną w 2007r teczkę osobową Władysława Ważnego Tygrysa". Zawartość teczki jest bardzo skromna, bez słowa o zasługach i skuteczności działań którymi ocalił tysiące Anglików. Ale tym co wprawiło mnie w osłupienie były zapisy dotyczące wniosku o pośmiertne odznaczenie, skwitowane: NO AWARD FOR POLITICAL REASONS"Jak wiadomo, nasz bohater został pośmiertnie awansowany do stopnia kapitana a także otrzymał polskie i francuskie odznaczenia, lecz do dnia dzisiejszego nikt spośród tych którzy zawdzięczają mu najwięcej nie zreflektował się.Pewne działania dla naprawienia tych błędów zostały rozpoczęte. Gdy pojawi się coś nowego poinformuję Was w tym wątku.P.S. Może ktoś rozszyfruje skrót C of C POSTI." - taka nazwa odznaczenia figuruje w dokumencie.O kapitanie:http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82adys%C5%82aw_Wa%C5%BCnybył też dokument TVP pt. Kapitan Ważny 'Tygrys'" ale nie znalazłem w sieci.
jacek1 Napisano 3 Styczeń 2014 Napisano 3 Styczeń 2014 WitamMam gdzieś ten film nagrany, emitowany był bodaj na TVP Historia w 2012. Nie jestem pewny ale to był chyba taki cykl Był taki ktoś", ale mogę się mylić.Jacek
jacek1 Napisano 3 Styczeń 2014 Napisano 3 Styczeń 2014 A jednak się pomyliłem, to faktycznie była TVP Historia, ale tytuł jest faktycznie taki jak pisze Pucha.
pucha Napisano 5 Styczeń 2014 Autor Napisano 5 Styczeń 2014 Również mam małą erratę - skrót to C of C POSTH." czyli posthumous (pośmiertnie), ale wciąż nie wiem jakie odznaczenie kryje się pod skrótem C of C".
jacek1 Napisano 7 Styczeń 2014 Napisano 7 Styczeń 2014 Jakoś ciężko dopasować z tych bardziej znanych. Może C of G, to by był Krzyż Jerzego, chociaż niby skrót pokazują GC. Może jakiś inny krzyż. Może awans na kapitana.
jacek1 Napisano 11 Luty 2014 Napisano 11 Luty 2014 No a może ten skrót jest jakoś związany z Crossbow?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.