Skocz do zawartości

Kapitan Ważny Tygrys" - upomnieć się o bohatera

pucha

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z każdą wizytą w National Archives w Kew pogłębia się moje przeświadczenie że ktoś zadał sobie wiele trudu żeby zatrzeć ślady po wsparciu jakie Polacy udzielili Brytyjczykom w czasie II wojny światowej. Całe szczęście, w skutek niedopatrzeń i nieprawidłowego skatalogowania sporo dokumentów przetrwało ale to temat na całkiem inną opowieść.
Podążając kolejnym śladem, natknąłem się na odtajnioną w 2007r teczkę osobową Władysława Ważnego Tygrysa". Zawartość teczki jest bardzo skromna, bez słowa o zasługach i skuteczności działań którymi ocalił tysiące Anglików. Ale tym co wprawiło mnie w osłupienie były zapisy dotyczące wniosku o pośmiertne odznaczenie, skwitowane:

NO AWARD FOR POLITICAL REASONS"

Jak wiadomo, nasz bohater został pośmiertnie awansowany do stopnia kapitana a także otrzymał polskie i francuskie odznaczenia, lecz do dnia dzisiejszego nikt spośród tych którzy zawdzięczają mu najwięcej nie zreflektował się.
Pewne działania dla naprawienia tych błędów zostały rozpoczęte. Gdy pojawi się coś nowego poinformuję Was w tym wątku.

P.S. Może ktoś rozszyfruje skrót C of C POSTI." - taka nazwa odznaczenia figuruje w dokumencie.

O kapitanie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82adys%C5%82aw_Wa%C5%BCny
był też dokument TVP pt. Kapitan Ważny 'Tygrys'" ale nie znalazłem w sieci.
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam
Mam gdzieś ten film nagrany, emitowany był bodaj na TVP Historia w 2012. Nie jestem pewny ale to był chyba taki cykl Był taki ktoś", ale mogę się mylić.
Jacek
Napisano

Również mam małą erratę - skrót to C of C POSTH." czyli posthumous (pośmiertnie), ale wciąż nie wiem jakie odznaczenie kryje się pod skrótem C of C".

Napisano
Jakoś ciężko dopasować z tych bardziej znanych. Może C of G, to by był Krzyż Jerzego, chociaż niby skrót pokazują GC. Może jakiś inny krzyż. Może awans na kapitana.
  • 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie