Skocz do zawartości

Chińska moneta , medal

krydon

Rekomendowane odpowiedzi

Dolar z okresu Yuana Shikaia, bity bodajże od 1914 roku do 1922 (choć Shikai zmarł w 1916). W którym konkretnie roku wybito Twój egzemplarz, trudno powiedzieć, ale jeśli Ci zależy, to można to ustalić. Na moje oko to będzie 1921, o ile nie jest to podróba, bo z Chińczykami nigdy nie wiadomo.

Wielkie dzięki aplyger, znalazłem że waga tej monety to 26,4 g , ja moją ważyłem na tej :
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=712989#1522867
pewno nie jest zbyt dokładna , wysłałem pytanie w Świat , dzięki Tobie wiem o co pytać , jak sie coś więcej dowiem napiszę .
Serdecznie i już trochę Świątecznie pozdrawiam Ciebie , wszystkich Userów i Moderatorów , jeszcze raz dziekuję za wskazanie kierunku poszukiwań.
krydon

• 2 weeks later...

Gratulacje dla Ciebie i dla kolekcjonera z Szanghaju". Przy okazji pytanie- co on kolekcjonuje? Obok zdjęcie wzmiankowanej 10- centówki. Waga-2,4 grama, średnica 18,55 mm. Proszę też zwrócić uwagę na napis- rzuca się w oczy druga litera 三 czyli san".

Reasumując, Panie Kolego, Twoja moneta to dolar Yuana Shikaia, posiadający wagę dolara i rozmiar dolara. Nie ma on nic wspólnego z dziesięciocentówką inkryminowaną przez sławnego już acz tajemniczego kolekcjonera z Szanghaju". Czy moneta jest oryginalna- tego nie wiem, sam powinieneś porównać z oryginałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie