krydon Napisano 8 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 8 Grudzień 2013 Co to jest ? , średnica ok 39 mm, waga ok 27 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krydon Napisano 8 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 8 Grudzień 2013 awers ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krydon Napisano 8 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 8 Grudzień 2013 rewers ? Rant ząbkowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aplyger Napisano 8 Grudzień 2013 Share Napisano 8 Grudzień 2013 Dolar z okresu Yuana Shikaia, bity bodajże od 1914 roku do 1922 (choć Shikai zmarł w 1916). W którym konkretnie roku wybito Twój egzemplarz, trudno powiedzieć, ale jeśli Ci zależy, to można to ustalić. Na moje oko to będzie 1921, o ile nie jest to podróba, bo z Chińczykami nigdy nie wiadomo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krydon Napisano 10 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 10 Grudzień 2013 Wielkie dzięki aplyger, znalazłem że waga tej monety to 26,4 g , ja moją ważyłem na tej :http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=712989#1522867 pewno nie jest zbyt dokładna , wysłałem pytanie w Świat , dzięki Tobie wiem o co pytać , jak sie coś więcej dowiem napiszę .Serdecznie i już trochę Świątecznie pozdrawiam Ciebie , wszystkich Userów i Moderatorów , jeszcze raz dziekuję za wskazanie kierunku poszukiwań.krydon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krydon Napisano 20 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 20 Grudzień 2013 Otrzymałem odpowiedź od kolekcjonera z Szanghaju , to fałszywka dolara YSK z 1920 r , fałszerz za wzór przyjął wizerunek z 10 centówki YSK , odmiany z prowincji Fujian z 1914 r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aplyger Napisano 20 Grudzień 2013 Share Napisano 20 Grudzień 2013 Gratulacje dla Ciebie i dla kolekcjonera z Szanghaju". Przy okazji pytanie- co on kolekcjonuje? Obok zdjęcie wzmiankowanej 10- centówki. Waga-2,4 grama, średnica 18,55 mm. Proszę też zwrócić uwagę na napis- rzuca się w oczy druga litera 三 czyli san". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aplyger Napisano 20 Grudzień 2013 Share Napisano 20 Grudzień 2013 Tu zaś 1 dolar Yuana Szikhaia, waga 26,6 grama, średnica 39 mm. Litery też jakby coś bardziej zgadzają się z tymi na monecie Krydona. Wszelako, nie wykluczam iż kolekcjoner z Szanghaju" wie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krydon Napisano 20 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 20 Grudzień 2013 Nie znam się na chińskich monetach , w/g mnie nie chodziło mu o napis , leczo podobieństwo elementów które zaznaczył .Oczywiscie wolałbym aby moneta była oryginalna , ale ?pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aplyger Napisano 20 Grudzień 2013 Share Napisano 20 Grudzień 2013 Ale? Które elementy oznaczył słynny kolekcjoner z Szanghaju"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aplyger Napisano 21 Grudzień 2013 Share Napisano 21 Grudzień 2013 Reasumując, Panie Kolego, Twoja moneta to dolar Yuana Shikaia, posiadający wagę dolara i rozmiar dolara. Nie ma on nic wspólnego z dziesięciocentówką inkryminowaną przez sławnego już acz tajemniczego kolekcjonera z Szanghaju". Czy moneta jest oryginalna- tego nie wiem, sam powinieneś porównać z oryginałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.