Einherjer Napisano 8 Grudzień 2013 Autor Napisano 8 Grudzień 2013 Interesuje mnie w jaki sposób powstała ta skaza.Na początku myślałem że ciachnąłem ją łopatą jednak po podczyszczeniu okazało się że uszkodzenie jest starsze.Jak widać w zagłębieniu widać rysunek skrzydła orła.Uszkodzony stempel to chyba nierealne.Ciekawi mnie co o tym myślicie.Pozdrawiam
kopijnik2 Napisano 8 Grudzień 2013 Napisano 8 Grudzień 2013 ostre makro obszaru zniekształcenia...i sprawdź wagę monety
Einherjer Napisano 9 Grudzień 2013 Autor Napisano 9 Grudzień 2013 Tyle wyciągnąłem z aparatu.Waga w normie - 4,4g.
kopijnik2 Napisano 9 Grudzień 2013 Napisano 9 Grudzień 2013 uszkodzenie stempladziwnie regularny wypęknięty fragment atakował wcześniej - ale z miękkim oporem
Einherjer Napisano 9 Grudzień 2013 Autor Napisano 9 Grudzień 2013 Uszkodzenie stempla hmmm to chyba zdarza się dość rzadko na monetach bitych już w czasach nowożytnych.Znacie może jakieś przykłady monet Ag z II RP z podobnymi uszkodzeniami?
sigis3 Napisano 9 Grudzień 2013 Napisano 9 Grudzień 2013 Czy ta rysa jest lekko wklęsła, tak jak widać na zdjęciu?Wygląda raczej na zanieczyszczenie stempla, jakby coś w miarę miękkiego leżało na krążku w momencie wybicia. Tak czy inaczej chyba destrukt menniczy, dla mnie tak to wygląda na tych zdjęciach.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.