lewanoid Napisano 6 Grudzień 2013 Autor Napisano 6 Grudzień 2013 Witam,Moje pytanie dotyczy Garretta EuroAce. Czy cewka DD 21,5x28 cm wymaga osłony? W sieci nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi iby nie warto ale lepiej kup" z czego większość wątków dotyczyła Ace150/250. Miałem Ace 150 i rzeczywiście ta żywiczka się rysuje, ale żeby ją ukruszyć to chyba nieźle by trzeba lutnąć o parapet. Podobno ta cewka z Euro jest jakoś inaczej wykonana. No i tak na prawdę czy jakieś rysy nawet głębokie lub wyszczerbienia wpływają na pracę wykrywacza?
fuks_ag Napisano 10 Grudzień 2013 Napisano 10 Grudzień 2013 Długo uważałem, ze nie potrzeba osłonki, bo inny materiał został użyty do cewki DD11x8 ale po długim użytkowaniu przyjrzałem się cewce i zobaczyłem przy łączeniach materiału pod spodem cewki delikatne odpryski plastiku i sporo porysowań( przy siwym- więc żeby osłonić cewkę podkleiłem ją taśmą izolacyjną po całości ( owinąłem prawie i oczywiście usztywniłem przewód przy wejściu do obudowy cewki.Nie ma tragedii w porównaniu do cewek 6x9 9x12, ale estetyka mnie przekonała do osłonięcia tego elementu.Oryginalna osłonka za 50 zł lub 60 w zależności w jakiej firmie to zdzierstwo, lepiej zakupić taśmę monterską izolacyjną i owinąć- do tej pory nie musiałem zdejmować, wykrywacz nie wariuje z tego powodu.
Uoffz Napisano 12 Grudzień 2013 Napisano 12 Grudzień 2013 Zalane tym samym badziewiem tylko w innym kolorze:). W mojej żywica poodchodziła od plastiku,dodam że nie uderzyłem o nic,nie nadepnąłem itp. wykrywka ma rok. Dobrze wysuszyłem i w szczeliny nalałem Hammerita.Po zabiegu działa bez zarzutu,wcześniej był niewidomy na metal jak zamoknął. Osłona niewiele da przy mocnym uderzeniu w kamień.Trzeba zwyczajnie uważać na kamole itp. Cena powyżej 50PLN za tą osłonkę do 11DD to zdzierstwo.
Rolerfer Napisano 14 Marzec 2014 Napisano 14 Marzec 2014 Ja dostałem osłonę w zestawie. Jak najbardziej polecam, jak nie masz kasy to dotnij z wieka od farby czy innego plastiku, gdzieś w necie jest taki projekt i nawet działa. Pozdrawiam
Inventor Napisano 15 Marzec 2014 Napisano 15 Marzec 2014 Siemka ,osobiście jestem za oryginalną osłoną...Tu masz kilka projektów http://www.pasja-eksploracja.pl/forum/ogolna-dyskusja-o-wykrywaczach-metali/moja-oslona-cewki/msg24204/#msg24204Zdrowia
rexy Napisano 16 Marzec 2014 Napisano 16 Marzec 2014 Osobiście uzywam orginalnej osłony którą dostałem przy zakupie nowego Euro i polecam bo mimo lepszego materiału z którego wykonana jest cewka to po jakimś czasie nie unikniesz zarysowań lub mikropęknięć.W poprzednim wykrywaczu uzywałem jako osłony plastikowego peszla rozciętego wzdłuz i założonego na cewkę,sprawdzało się super.
icki Napisano 25 Marzec 2014 Napisano 25 Marzec 2014 Osłona jest wręcz niezbędna,ale jest wykonana z nędznego materiału,więc aby cewkę uczynić pancerną należy oryginalną osłonę wymalować od środka żywicą i na stałe wkleić ją na cewkę. Przy starannym wykonaniu,żywica wypełni puste przestrzenie pomiędzy cewką a osłoną,i żadne standardowe puknięcia cewką nie uszkodzą jej ani osłony - ja tak mam,i jest git.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.