Skocz do zawartości

Garrett Euro Ace Osłona Cewki

lewanoid

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

Moje pytanie dotyczy Garretta EuroAce. Czy cewka DD 21,5x28 cm wymaga osłony? W sieci nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi iby nie warto ale lepiej kup" z czego większość wątków dotyczyła Ace150/250. Miałem Ace 150 i rzeczywiście ta żywiczka się rysuje, ale żeby ją ukruszyć to chyba nieźle by trzeba lutnąć o parapet. Podobno ta cewka z Euro jest jakoś inaczej wykonana. No i tak na prawdę czy jakieś rysy nawet głębokie lub wyszczerbienia wpływają na pracę wykrywacza?
Napisano
Długo uważałem, ze nie potrzeba osłonki, bo inny materiał został użyty do cewki DD11x8 ale po długim użytkowaniu przyjrzałem się cewce i zobaczyłem przy łączeniach materiału pod spodem cewki delikatne odpryski plastiku i sporo porysowań( przy siwym- więc żeby osłonić cewkę podkleiłem ją taśmą izolacyjną po całości ( owinąłem prawie i oczywiście usztywniłem przewód przy wejściu do obudowy cewki.
Nie ma tragedii w porównaniu do cewek 6x9 9x12, ale estetyka mnie przekonała do osłonięcia tego elementu.
Oryginalna osłonka za 50 zł lub 60 w zależności w jakiej firmie to zdzierstwo, lepiej zakupić taśmę monterską izolacyjną i owinąć- do tej pory nie musiałem zdejmować, wykrywacz nie wariuje z tego powodu.
Napisano
Zalane tym samym badziewiem tylko w innym kolorze:). W mojej żywica poodchodziła od plastiku,dodam że nie uderzyłem o nic,nie nadepnąłem itp. wykrywka ma rok. Dobrze wysuszyłem i w szczeliny nalałem Hammerita.Po zabiegu działa bez zarzutu,wcześniej był niewidomy na metal jak zamoknął. Osłona niewiele da przy mocnym uderzeniu w kamień.Trzeba zwyczajnie uważać na kamole itp. Cena powyżej 50PLN za tą osłonkę do 11DD to zdzierstwo.
  • 3 months later...
Napisano
Ja dostałem osłonę w zestawie. Jak najbardziej polecam, jak nie masz kasy to dotnij z wieka od farby czy innego plastiku, gdzieś w necie jest taki projekt i nawet działa. Pozdrawiam
Napisano
Siemka ,osobiście jestem za oryginalną osłoną...
Tu masz kilka projektów
http://www.pasja-eksploracja.pl/forum/ogolna-dyskusja-o-wykrywaczach-metali/moja-oslona-cewki/msg24204/#msg24204
Zdrowia
Napisano
Osobiście uzywam orginalnej osłony którą dostałem przy zakupie nowego Euro i polecam bo mimo lepszego materiału z którego wykonana jest cewka to po jakimś czasie nie unikniesz zarysowań lub mikropęknięć.W poprzednim wykrywaczu uzywałem jako osłony plastikowego peszla rozciętego wzdłuz i założonego na cewkę,sprawdzało się super.
  • 2 weeks later...
Napisano
Osłona jest wręcz niezbędna,ale jest wykonana z nędznego materiału,więc aby cewkę uczynić pancerną należy oryginalną osłonę wymalować od środka żywicą i na stałe wkleić ją na cewkę. Przy starannym wykonaniu,żywica wypełni puste przestrzenie pomiędzy cewką a osłoną,i żadne standardowe puknięcia cewką nie uszkodzą jej ani osłony - ja tak mam,i jest git.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie