Skocz do zawartości
  • 0

Skrzynka amerykańska

Silvestr

Pytanie

Napisano

Witam serdecznie.
Wpadła mi w ręce skrzyneczka jak na zdjęciu o wymiarach ok. 40 x 20 x 20 cm. W środku 2 kuwety z dziurkowanymi dnami. W górze skrzynki następujący napis:
MADE BY
O&W METAL PROD CO.
BRONX N. Y."
Wiecie może coś na ten temat?

PS. Obok widziałem drugą niemal identyczną - jedyna różnica była w napisie - zamiast BRONX było PHOENIX.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Skrzynka ta służyła prawdopodobnie do sterylizacji w warunkach polowych narzędzi chirurgicznych, powinno być do tego jeszcze coś w rodzaju kuchenki benzynowej.
Napisano

Witam serdecznie.
Wpadła mi w ręce skrzyneczka jak na zdjęciu o wymiarach ok. 40 x 20 x 20 cm. W środku 2 kuwety z dziurkowanymi dnami. W górze skrzynki następujący napis:
MADE BY
O&W METAL PROD CO.
BRONX N. Y."
Wiecie może coś na ten temat?

PS. Obok widziałem drugą niemal identyczną - jedyna różnica była w napisie - zamiast BRONX było PHOENIX.

Napisano
Takich dużych pojemników, służących do sterylizacji narzędzi amerykanie raczej nie mieli (nie spotkałem się). Dodatkowo ta nie posiada oznaczeń medycznych. Dwie najbardziej pospolite firmy z tamtego okresu tworzące takie rzeczy to PIONIER z Nowego Yorku oraz COLEMAN. Bardziej mi to wygląda na jakiś zestaw techniczny (narzędzi) wchodzącego w skład pojazdu wojskowego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie