Skocz do zawartości

złoty solid

grzegorz7017

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono .Prosiłbym o identyfikację tej monety otóż przekopałem setki stron katalogów internetowych sprawdzałem archiwa aukcji i nigdzie nie mogę znaleźć tego stempla wnioskuję ,( na podstawie podobieństwa z innymi monetami i różnych opinii )że chodzi tu najprawdopodobniej o bardzo rzadkiego solida zenona z pierwszego panowania ale co i jak pewności nie ma a zdania są bardzo podzielone korzystając z innych źródeł niektórzy sądzą że nie jest to solid zenona a arcyciekawa moneta wybita przez germańskiego wodza Odoaekera ja bynajmniej takiego samego stempla dla porównania nie znalazłem Dlatego ponawiam prośbę o identyfikację być może ktoś dysponuje materiałem porównawczym ,serdecznie zapraszam do wyrażenia opinii na temat tej monety ,wszelkie sugestie są mile widziane i ,,konia z rzędem'' temu z Państwa komu uda się zidentyfikować ten jak przypuszczam dość ciekawy okaz.

Internet nie jest jedynym źródłem informacji. W Roman Imperial Coins, Volume X" jak najbardziej jest Twoja odmiana - pod RIC 901. Czyli odmiana napisu na awersie: DN ZENO P- ERP AVG. Na rewersie: VICTORIA - A AVGGG. Jeżeli chcesz szukać odmian stempla to poszukaj tej pozycji - warto.

Skan/Źródło:
Roman Imperial Coins, Volume X.

• 2 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie