grzegorz7017 Napisano 18 Listopad 2013 Autor Share Napisano 18 Listopad 2013 Witam szanowne grono .Prosiłbym o identyfikację tej monety otóż przekopałem setki stron katalogów internetowych sprawdzałem archiwa aukcji i nigdzie nie mogę znaleźć tego stempla wnioskuję ,( na podstawie podobieństwa z innymi monetami i różnych opinii )że chodzi tu najprawdopodobniej o bardzo rzadkiego solida zenona z pierwszego panowania ale co i jak pewności nie ma a zdania są bardzo podzielone korzystając z innych źródeł niektórzy sądzą że nie jest to solid zenona a arcyciekawa moneta wybita przez germańskiego wodza Odoaekera ja bynajmniej takiego samego stempla dla porównania nie znalazłem Dlatego ponawiam prośbę o identyfikację być może ktoś dysponuje materiałem porównawczym ,serdecznie zapraszam do wyrażenia opinii na temat tej monety ,wszelkie sugestie są mile widziane i ,,konia z rzędem'' temu z Państwa komu uda się zidentyfikować ten jak przypuszczam dość ciekawy okaz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz7017 Napisano 18 Listopad 2013 Autor Share Napisano 18 Listopad 2013 fotka2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filip1601 Napisano 18 Listopad 2013 Share Napisano 18 Listopad 2013 Dobrze by było,gdybyś podał ciężar i średnicę tej monety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz7017 Napisano 18 Listopad 2013 Autor Share Napisano 18 Listopad 2013 wymiary 21mm . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz7017 Napisano 18 Listopad 2013 Autor Share Napisano 18 Listopad 2013 waga około 4,5 gr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 18 Listopad 2013 Share Napisano 18 Listopad 2013 Internet nie jest jedynym źródłem informacji. W Roman Imperial Coins, Volume X" jak najbardziej jest Twoja odmiana - pod RIC 901. Czyli odmiana napisu na awersie: DN ZENO P- ERP AVG. Na rewersie: VICTORIA - A AVGGG. Jeżeli chcesz szukać odmian stempla to poszukaj tej pozycji - warto.Skan/Źródło:Roman Imperial Coins, Volume X. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 18 Listopad 2013 Share Napisano 18 Listopad 2013 może jednak jest ziarnko prawdy w teorii z Odoakerem ? http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Solidus-Odoacer-ZenoRIC_3657cf.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 18 Listopad 2013 Share Napisano 18 Listopad 2013 To dwie różne monety. Zwróć uwagę na detale, a także napisy otokowe. Są inne niż na zaprezentowanym tutaj egzemplarzu.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Rosforek 18:23 18-11-2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz7017 Napisano 18 Listopad 2013 Autor Share Napisano 18 Listopad 2013 Kolega Rosforek udzielił wyczerpującej i trafnej odpowiedzi to będzie to dziękuję po stokroć ..i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 3 Luty 2014 Share Napisano 3 Luty 2014 Więcej o monecie można poczytać w artykule Arkadiusza Dymowskiego Późnorzymski solid znaleziony pod Poznaniem"http://www.ptn-gdansk.za.pl/GZN/GZN_124.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.