Skocz do zawartości

coś dla miłośników salamandry....

polzin

Rekomendowane odpowiedzi

bardzo ladnie nalozona siateczka, ale ja bym ja jeszcze troche mocniej naciagnal, nie martw sie ze helm sie porysuje, to mu doda uroku, no chyba ze pod farba jest szpachla, a to nei milo jak ona wyjdzie na wierzch. jeszcze bym go przemyl woda z blotkiem, tak aby blotko zostalo pomiedzy drucikami a helmem, wygladalby super :)

apropo, skad masz taka siatke? jak dotychczas trafialem ja jedynie z wykopanych lozek na spalonych chatach :)

Dzięki Froozer za uwagi!
Szpachli NIET.
Siateczka myśle że sprowadzana z Niemiec, dla gościa co robi ozdobne karmniki ze słomy, kupiłem ją za 8 zyli/mb.
Posiada splot identyczny co oryginalna i jest ocynkowana.
Ciekawe co piszesz o hakach, widziałem właśnie wykonane z cienkiego płaskowniczka i nie wiedziałem z czego są one zrobione. Jeśli możesz to wstaw fotkę takiego haka mundurowego...

Dzięki za fotki ...
Mam pytanie , jakie są wymiary tego haczyka bo jak to jest bardzo małe, to widziałem takie haczyki przy paratrpoerze, którego robiłem był nimi naciągnięty pokrowiec z którego nic nie zostało tylko te haki.. długości około 8 mm.

Ja też rekonstruuje hełmy- skąd bierzesz nity? Masz orginalne, czy to są repliki? Jak rozumiem jako feldgrau farbka dorabiana o numerze 6006 RAL?

szarobury

PS Skąd bierzesz kalkomanie- sam je robisz, czy kupujesz te gotowe z Koła?

ja nity, dzwony, obrecze i fasunki biore z wykopkow. sporo ejst nitow mosieznych i obreczy alu. skora tez sie pieknie zachowuje, i z racji tego ze jest cieniutka bardzo szybko mozna ja przywrocic do dawnej swietnosci

kalek jeszcze nie kupywalem, na kolo" mam za daleko, wiec pozostaje mi jedynie allegro.

Ja właśnie pracuję nad samodzielną produkcją kalkomanii- nie jest to takie trudne, a znacznie może obniżyć koszty rekonstrukcji. Masz może namiary, gdzie można kupić taką siatkę stalową na hełm?

Pozdrawiam

szarobury

Farbę dorabiam mieszając kolory i porównując z oryginalną. Bardzo często na mosiężnych nitach jest dobrze zachowana- stąd wiem jaki hełm miał kolor...
(mieszam naszą zieleń wojskową z czarną szarą i trochę brązu + talk dla matu)
Jeśli chodzi o kalkomanie to myślę że ciężko uzyskać na drukarce np. platynowe,lekko połyskujące tło tarczy ss.

Mam jeszcze pytanie:
Często znajduje hełmy po 10 KA ss, jak czytałem nie używano hełmów w kolorze czarnym (chyba że się mylę)a kolor na nitach większości z nich jest czarny....
Może trafiamy na pozostałości oddziału szkolnego w Bornym..?

Jeśli chodzi o fasunki to jak jest szansa coś odzyskać to oczywiście lanolina... i pomału się udaje.
Jeśli chcę mieć hełmik do noszenia to robię replikę..
Nity do repliki fasunku stosuje dorabiane z aluminiowych (trzpień nita piłuję na kwadrat i rozcinam , łeb zaś obrabiam tak jak oryginał i poleruję). Hełm z siatką ma nity dorabiane.

Też się wziąłem za hełmik w weekend - najpierw elektroliza, potem cortanin i na końcu farba zabezpieczająca. A potem spachla, bo są dziurki i zjedzone wywietrzniki, a dalej, to spróbuję zamontować częściowo oryginalną obręcz - będę się bawił w jej rekonstrukcję, bo jest stalowa i w dwóch częściach (M 42). Zachęcony waszymi zbiorami, postaram się go zrobić na tip-top z zachowaniem jak największej ilości oryginalnych elementów.
pozdro

A tutaj mój hełmik. Założyłem siateczkę powojenną WP :) kilkanaście lat leżała u babki w komórce i wygląda jak by była A.D.1943 :P tylko lekko mała jest i z przodu nie dało się jej na fulla naciągnąć.

pzdr

bjar_1

Witajcie!

Posiadam hełm niemiecki model M42 dodam,że jest to hełm policyjny ma emblematy trochę starte i matową szarozieloną zdartą farbę.
Moje pytanie to:
1.jak pomalować i czym by nie zniszczyć emblemaów.
2.skąd wziąść farbę.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie