soprano_op Napisano 2 Listopad 2013 Autor Napisano 2 Listopad 2013 Witam szanowne grono!Podczas mojego obecnego pobytu w Kanadzie otrzymałem od sąsiada mojej rodziny,weterana, komplet obszywek i odznaczeń z munduru oficera wermachtu.Właściciel stwierdził,że niedługo pożegna się z tym padołem i postanowił przekazać te pamiątki zainteresowanemu czyli mnie.W skład kompletu wchodzą obszywki wermachtu z kołnierza marynarki,pagony porucznika,naszywka za zniszczenie czołgu,czarny krzyż,srebrna odznaka za rany,odznaczenie za udział w walkach(nie pamiętam nazwy,nie siedzę w temacie)nieśmiertelnik,książeczka wojskowa(soldbuch)Weteran stwierdził,że pozrywał to wszystko ze swojego munduru i schował.Przebrał się w cywilne ciuchy i w ten sposób powrócił do Niemiec z frontu wschodniego.Przedmioty te zabrał ze sobą w 1946,kiedy to wyjechał do Kanady. Obecnie są moje!!!Pytanie do kolegów ew.koleżanek,chciałbym odtworzyć mundur weterana.Rozumiem,że można uszyć,ale czy istnieje zamiennik w postaci np jakiejś austriackiej himery munduru wermachtu?może jakiejś innej armii.Proszę o podpowiedzi.Pozdrawiam!
soprano_op Napisano 2 Listopad 2013 Autor Napisano 2 Listopad 2013 Guziki też mam,swoje,wynalezione.Pozdro!
Nadwojciech Napisano 2 Listopad 2013 Napisano 2 Listopad 2013 Jeśli już koniecznie chcesz tymi insygniami obszyć jakiś mundur to najlepiej kup dobrą replikę oryginału a nie jakiegoś Austriaka czy innego Szwajcara.Jeśli możesz to wrzuć zdjęcia tych obszyć.Wtedy na pewno ktoś doradzi jaką szmatę" do tego dobrać.
soprano_op Napisano 2 Listopad 2013 Autor Napisano 2 Listopad 2013 Witam!Dziś nie dysponuje aparatem,jutro się postaram pożyczyć sprzęt.Zrobię fotki i wrzucę.Dziękuję za ukierunkowanie.Nie zamierzam się w to ubierać,ale skoro mam komplet do munduru chciałbym postawić manekina w komplecie.Pozdrawiam!
Boer Napisano 2 Listopad 2013 Napisano 2 Listopad 2013 Jak już jesteś w kanadzie to może udaj się na Toronto Military Show i tam kup coś porządnego, w linku nasz co gdzie i kiedy, sam też mam zamiar się tam brać. http://www.torontomilitaryshow.com/Upcoming_Shows.htm
soprano_op Napisano 2 Listopad 2013 Autor Napisano 2 Listopad 2013 Witam kolego Boer!Ale do Toronto to ja mam troszkę za daleko;-)
soprano_op Napisano 2 Listopad 2013 Autor Napisano 2 Listopad 2013 Z dziką rozkoszą bym tam pojechał!!!Siedzę u rodzinki i już mnie szlag trafia,dobrze,że trochę frontowców niemieckich jest w okolicy to fantów nazbieram;-)
soprano_op Napisano 4 Listopad 2013 Autor Napisano 4 Listopad 2013 Witam kolego Boer!Ciężki dzień miałem,nie zdążyłem z fotkami,może jutro.Edmonton i okolice,Westlock,ew.Calgary.Do Toronto to ja mam 5 dni samochodem.W Kitchener też mam rodzinkę,ale jakoś nie tęsknimy za sobą.Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.