Skocz do zawartości

Zwłoki dwóch monet

bassista

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Może pierwsza z monet jest turecka w typie takim jak obok na fotce? To, co wziąłeś za cyfrę 6, może być po obróceniu w lewo o 90 stopni arabską literką D emfatyczne", czyli takim zawijasem z kropeczką na górze. Na osmańskich monetach ta literka występuje w wyrazie daraba" czyli wybito". Pod domniemaną literką D emfatyczne widać poziomą kreskę, która na tureckich monetach jest ogonkiem od wyrazu fi", czyli w". Niżej widzę jakby mgliste, wyżarte cienie wyrazu Konstantiniyya", a więc razem- daraba fi Kunstantiniyya"- wybito w Konstantynopolu.

Napisano

Z prawej strony domniemana literka D emfatyczne". Nadmienię ponadto, że fotka monety tureckiej powyżej jest jedynie przykładowa, na wielu innych monetach z różnych epok występował ten sam wzór.

Napisano

Monety tatarskie bym wykluczył, gdyż nie występuje w nich charakterystyczna sekwencja drb" umieszczonego nad długim, poziomym ogonkiem od fi". Ten układ graficzny arabskich liter, nie do pomylenia, występuje wyłącznie na monetach osmańskich. Drachmy wykluczam kategorycznie. Na zdjęciu obok poprawiłem, srodze koślawo- proszę wybaczyć, literki arabskie, które wydają mi się być widoczne w postaci rudymentarnej. Po prawej stronie emfatyczne D połączone z R (dr), być może pozioma kreska wyżej to resztki litery B, która na monetach tureckich najczęściej była umieszczana właśnie nad dr". Po lewej stronie, ten wężyk" z kropką i długim ogonkiem to fi", które dokładnie tak wygląda na numizmatach osmańskich. Poniżej ogonka majaczą jakby resztki jakiegoś napisu, którego nie poprawiłem, w tym miejscu zawsze występuje nazwa miasta w którym wybito monetę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie