Skocz do zawartości

pół miedzianej monety

GTR34

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam moze ktos z wprawnym okiem pomoze mi zidentyfikowac ta cienka monetke.
Srednica 18mm, moneta ma przeblyski jak by byla posrebrzana.
Na rewersie jak by miala byc tarcza herbowa.
Opis na rewersie:III S DIS
Reszta nie czytelna.
Pozdrawiam

Napisano
Ja bym sie przychylil to poltoraka Zygmunta i pytanie czy poltoraki byly tylko srebrne bo ten moj ewidentnie jest miedziany i posrebrzany.
Dzieki Wielkie za pomoc Pozdrawiam Arek.
Napisano
Półtoraki były bite ze srebra dość słabego (469,406,375), ale w porównując do niektórych monet późniejszych bilonowych wcale nie tak nędznego. Twoja to fals nie będący produktem, przynajmniej oficjalnym, mennicy królewskiej.

barov- jeśli ktoś go celowo złamał, to nie po to aby się upewnić tylko raczej był całkiem pewny :)
Pozdrawiam też Arek.
Napisano
@GTR34
Może podczyść lekko monetę i zrób przyzwoite zdjęcie, bo na podstawie tego co widać można wysnuć każdą teorię.

Jeśli kolega kopijnik wypatrzył tam I)ULIUS.DIS" (ja nie mam tyle cierpliwości, moneta zajmuje z 5% zdjęcia) to może to być np. grosz pomorski

http://wcn.pl/archive?q=juliusz+grosz
Napisano
Witam czyscic tej monety nie ma zbytnio z czego lepszych zdjec niestety ale nie jestem w stanie zrobic.
ten grosz pomorski jest bardzo podobny wiec wykluczam polgrosza Zygmunta, zgadza sie widoczna czesc legendy, rant i okreg na srodku monety rowniez jest zabkowany jak w przypadku grosza.
Dziekuje za zainteresowanie i pomoc.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie