GTR34 Napisano 29 Październik 2013 Autor Napisano 29 Październik 2013 Witam moze ktos z wprawnym okiem pomoze mi zidentyfikowac ta cienka monetke.Srednica 18mm, moneta ma przeblyski jak by byla posrebrzana.Na rewersie jak by miala byc tarcza herbowa.Opis na rewersie:III S DISReszta nie czytelna.Pozdrawiam
SirBadFate Napisano 29 Październik 2013 Napisano 29 Październik 2013 Jak dla mnie niezbyt udolny fals półtoraka Zygmunta III.Te kilka kresek przed S(I)DIS mogło/miało imitować koronę nad tarczą..
GTR34 Napisano 31 Październik 2013 Autor Napisano 31 Październik 2013 Ja bym sie przychylil to poltoraka Zygmunta i pytanie czy poltoraki byly tylko srebrne bo ten moj ewidentnie jest miedziany i posrebrzany. Dzieki Wielkie za pomoc Pozdrawiam Arek.
SirBadFate Napisano 1 Listopad 2013 Napisano 1 Listopad 2013 Półtoraki były bite ze srebra dość słabego (469,406,375), ale w porównując do niektórych monet późniejszych bilonowych wcale nie tak nędznego. Twoja to fals nie będący produktem, przynajmniej oficjalnym, mennicy królewskiej.barov- jeśli ktoś go celowo złamał, to nie po to aby się upewnić tylko raczej był całkiem pewny :)Pozdrawiam też Arek.
sigis3 Napisano 1 Listopad 2013 Napisano 1 Listopad 2013 @GTR34 Może podczyść lekko monetę i zrób przyzwoite zdjęcie, bo na podstawie tego co widać można wysnuć każdą teorię.Jeśli kolega kopijnik wypatrzył tam I)ULIUS.DIS" (ja nie mam tyle cierpliwości, moneta zajmuje z 5% zdjęcia) to może to być np. grosz pomorskihttp://wcn.pl/archive?q=juliusz+grosz
GTR34 Napisano 4 Listopad 2013 Autor Napisano 4 Listopad 2013 Witam czyscic tej monety nie ma zbytnio z czego lepszych zdjec niestety ale nie jestem w stanie zrobic.ten grosz pomorski jest bardzo podobny wiec wykluczam polgrosza Zygmunta, zgadza sie widoczna czesc legendy, rant i okreg na srodku monety rowniez jest zabkowany jak w przypadku grosza.Dziekuje za zainteresowanie i pomoc.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.