Skocz do zawartości
  • 0

pokrętło ?

jura69

Pytanie

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Raczej to może być pokrętło od jakiegoś zamka, sejfiku, kasetki. Sugeruję się tymi poprzecznymi nacięciami, prawdopodobnie na palce.
Trafił mi się kiedyś cały taki zamek, ta część przedstawiona na zdjęciu miała w takim zamku kilka zastosowań. Była zamykana na boki, obracała się wokół osi, chodziła góra - dół.
Zdjęcie od spodu, myślę że wyjaśni wszystko ! Pzdr w0w
Napisano
dodam jeszcze że było sporo modeli tych zapalników różniących się niuansami i trudno będzie dokładnie wskazać model, ale na pewno pruski z drugiej połowy XIXw
Napisano

a to przepraszam, muszę mieć logowanie w automacie, po prostu są tam nie moje zdjęcia i nie chciałem ich podbierać...

więc tak, jest to górna część pruskiego zapalnika Feldschrapnellzünder 73

Napisano

Feldschrapnellzünder 70 też mógł by być, i zdaje się że jeszcze parę podobnych jest, ale tak jak pisałem któryś z nich, zresztą dla właściciela zapewne dużej różnicy nie zrobi jeśli to będzie od wz70 a nie np wz73

pozdrawiam

PS: Schematy na forum Artyleryjskim zamieszczał Nephilimer, jak ktoś będzie miał chęć to po zalogowaniu na tym forum jest sporo dokładnych zdjęć tych zapałów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie