Skocz do zawartości
  • 0

Dziwny pistolet z mosiądzu

Moryson

Pytanie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na jakiej podstawie uwazasz iz jest to bron amerykanska?

Okreslenie Deringer jest amerykanizmem, a bron tego typu byla produkowana w Europie nim Henry Deringer zabral sie za produkcje swoich - tyle iz byly z zamkami skalkowymi.

Dlatego tez nie ma sensu uzywanie okreslenia Deringer dla broni europejskiej.

Zaden ze znanych mi katalogow z 19 wieku (z Europy), nie opisuje tego typu broni jako Deringer.

Wracajac do omawianego pistoletu - dziwi brak testow/odbiorow na lufie, chyba iz nie ma na zdjeciach. Owczesne prawodastwo wiekszosci krajow wymagalo testowania luf przed wprowadzeniem broni do sprzedazy - co pomaga w identyfikacji.

Lufa jednak wyglada na skrocona - sa slady pilnika.
Napisano
może określenie go w ten sposób rzeczywiście nie pasuje ,to najwyraźniej moje złe nawyki ,ale w takim wypadku jak poprawnie określać tego typu broń po prostu jako pistolet podróżny ? czy istnieje fachowa nazwa katalogowa ?
Napisano
Nie mam pod reka literatury polskiej, anglojezyczna okresla je jako:

Wydanie brytyjskie Hogg i Batchelor - pocket pistol (w ksiazce jest szutka z 1700 roku, czyli kawal czasu przed Deringerem, tez box-lock). Kolejne wydanie brytyjskie, tez pocket pistol

Amerykanskie (Peterson i Elmand)- Derringer pocket pistol, inna USA poprostu Derringer-style (ale znowu, kurki z boku)

Peterson i Elmand- ksiazka wydana w USA, z rozdzialem o Derringerze (konstruktorze), opisuje iz deringer (ten kapiszonowy) charakteryzuje sie poza ksztaltem kolby, tez i lufa, komora jest osmiokatnna, przechodzaca w okragla lufe.
W USA derringer (tutaj przez dwa R) stal sie synonimem pistoletu kieszonkowgo z krotka lufa.

Mysle iz najlepiej by paowalo okreslenia pistolet kieszonkowy.
Napisano
>>Pistolet skałkowy wiek między XVII i XVIII << ??!!

to jest kruciczka kapiszonowa ewidentnie XIX wieczna (po polowie wieku ) , niekompletna - pozbawiona kablaka oraz z ewidentnie skrocona lufa . nie dysponujac wymiarami ,a sugerujac sie jedynie proporcja zdjecia tego caca" to dosc popularny podwiazkowiec" .
Ot taka ciekawostka , bez wiekszej wartosci materialnej. na kolekcjonerskich gieldach w swiecie zachodnim jest tego mnostwo za calkiem rozsadne pieniadze .
pozdrawiam
Napisano
http://pl.wikipedia.org/wiki/Deringer
któraś z wielu jego odmian producent nie do ustalenia
zwany jeszcze pistoletem podróżnym
zaraz tam bez wartości repliki chodzą po 130 -150 pln
a tu mamy oryginalny, fakt rarytas to nie jest...
lufa nie jest skrócona a kabłąka często nie było oryginalnie,
potrzebna fota od spodu
taki XIX wieczny straszak
nie spotkałem się z określeniem kruciczka ,krócica za to jak najbardziej tyle że produkowano je do XVIII wieku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie