Moryson Napisano 26 Październik 2013 Autor Napisano 26 Październik 2013 Witam proszę o pomoc w rozpoznaniu tego pistoleciku oraz ewentualnie w ocenie jego wartości. Bardzo dziękuje i pozdrawiam.
mietek Napisano 26 Październik 2013 Napisano 26 Październik 2013 Na jakiej podstawie uwazasz iz jest to bron amerykanska?Okreslenie Deringer jest amerykanizmem, a bron tego typu byla produkowana w Europie nim Henry Deringer zabral sie za produkcje swoich - tyle iz byly z zamkami skalkowymi.Dlatego tez nie ma sensu uzywanie okreslenia Deringer dla broni europejskiej.Zaden ze znanych mi katalogow z 19 wieku (z Europy), nie opisuje tego typu broni jako Deringer.Wracajac do omawianego pistoletu - dziwi brak testow/odbiorow na lufie, chyba iz nie ma na zdjeciach. Owczesne prawodastwo wiekszosci krajow wymagalo testowania luf przed wprowadzeniem broni do sprzedazy - co pomaga w identyfikacji.Lufa jednak wyglada na skrocona - sa slady pilnika.
torba5 Napisano 26 Październik 2013 Napisano 26 Październik 2013 może określenie go w ten sposób rzeczywiście nie pasuje ,to najwyraźniej moje złe nawyki ,ale w takim wypadku jak poprawnie określać tego typu broń po prostu jako pistolet podróżny ? czy istnieje fachowa nazwa katalogowa ?
mietek Napisano 26 Październik 2013 Napisano 26 Październik 2013 Nie mam pod reka literatury polskiej, anglojezyczna okresla je jako:Wydanie brytyjskie Hogg i Batchelor - pocket pistol (w ksiazce jest szutka z 1700 roku, czyli kawal czasu przed Deringerem, tez box-lock). Kolejne wydanie brytyjskie, tez pocket pistolAmerykanskie (Peterson i Elmand)- Derringer pocket pistol, inna USA poprostu Derringer-style (ale znowu, kurki z boku)Peterson i Elmand- ksiazka wydana w USA, z rozdzialem o Derringerze (konstruktorze), opisuje iz deringer (ten kapiszonowy) charakteryzuje sie poza ksztaltem kolby, tez i lufa, komora jest osmiokatnna, przechodzaca w okragla lufe.W USA derringer (tutaj przez dwa R) stal sie synonimem pistoletu kieszonkowgo z krotka lufa.Mysle iz najlepiej by paowalo okreslenia pistolet kieszonkowy.
Moryson Napisano 26 Październik 2013 Autor Napisano 26 Październik 2013 Witam proszę o pomoc w rozpoznaniu tego pistoleciku oraz ewentualnie w ocenie jego wartości. Bardzo dziękuje i pozdrawiam.
military_kris Napisano 26 Październik 2013 Napisano 26 Październik 2013 Pistolet skałkowy wiek między XVII i XVIII
countaries Napisano 26 Październik 2013 Napisano 26 Październik 2013 >>Pistolet skałkowy wiek między XVII i XVIII << ??!! to jest kruciczka kapiszonowa ewidentnie XIX wieczna (po polowie wieku ) , niekompletna - pozbawiona kablaka oraz z ewidentnie skrocona lufa . nie dysponujac wymiarami ,a sugerujac sie jedynie proporcja zdjecia tego caca" to dosc popularny podwiazkowiec" . Ot taka ciekawostka , bez wiekszej wartosci materialnej. na kolekcjonerskich gieldach w swiecie zachodnim jest tego mnostwo za calkiem rozsadne pieniadze . pozdrawiam
torba5 Napisano 26 Październik 2013 Napisano 26 Październik 2013 http://pl.wikipedia.org/wiki/Deringerktóraś z wielu jego odmian producent nie do ustaleniazwany jeszcze pistoletem podróżnymzaraz tam bez wartości repliki chodzą po 130 -150 plna tu mamy oryginalny, fakt rarytas to nie jest...lufa nie jest skrócona a kabłąka często nie było oryginalnie,potrzebna fota od spodu taki XIX wieczny straszak nie spotkałem się z określeniem kruciczka ,krócica za to jak najbardziej tyle że produkowano je do XVIII wieku
Moryson Napisano 26 Październik 2013 Autor Napisano 26 Październik 2013 Dziękuje za odpowiedzi. Przesyłam dodatkowe zdjęcia.
Pytanie
Moryson
Witam proszę o pomoc w rozpoznaniu tego pistoleciku oraz ewentualnie w ocenie jego wartości. Bardzo dziękuje i pozdrawiam.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.