szeryfns Napisano 25 Październik 2013 Autor Napisano 25 Październik 2013 Witam!Może ktoś zna prosty i skuteczny sposób rozdzielenia sklejonych ze sobą monet mosiężnych i sreberek - w ostatnim czasie mam szczęście czy nieszczęście znajdować takie scalone(oczywiście nie chodzi mi o zlepienie jakimiś środkami - tylko glina ,ziemia ,naturalne składniki.)Pozdrawiam!
Vino-V2 Napisano 25 Październik 2013 Napisano 25 Październik 2013 Słyszałem kiedyś ze sklejone monety należny wrzucić do wody. Później wyciągamy je z niej wkładamy je do zamrażalnika. Po jakimś czasie wyciągamy i wrzucamy do wrzątku. Czynność powtarzamy aż do rozdzielenia monet.
remington Napisano 25 Październik 2013 Napisano 25 Październik 2013 Można też młotkiem, też utracisz patynę. Kwestia jaki faktyczny stan i czy nie pokusić się o elektrolizę, 100% skuteczności.
Cyrograf15 Napisano 26 Październik 2013 Napisano 26 Październik 2013 Namocz w terpentynie i poczekaj kilka tygodni. Większość przyklejonych (obcych) zanieczyszczeń samo odpadnie.Wojtek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.