Sniper 1939 Napisano 23 Marzec 2004 Autor Napisano 23 Marzec 2004 Witam!Są jakieś mniejsze butle i tańsze :) w których mógłbym zanurkować na mniej więcej 10-20m???
past Napisano 23 Marzec 2004 Napisano 23 Marzec 2004 co to znaczy mniejsze i tańsze , nurkowanie na 20 m to nie zabawa , możesz nie wyjść. Lepiej znajdź kogoś kto sięna tym zna. Jak już chcesz się na siłe zabić to nie kupuj ruskich , popytaj za starym polskim Kajmanem -- bywa na Allegro, straszne muzeum ale da się przeżyć , no i kwestia nabicia butli , bule czego nikt ci nie nabije ,
mietek Napisano 23 Marzec 2004 Napisano 23 Marzec 2004 Dokładnie jak napisał past, zanim zabierzesz się za nurkowanie (szczególnie poszukiwania) zrób kurs, obnurkuj się, dobierz sprzęt. Akurat nurkowanie z butlami jest niebezpieczne juz na 0-10m. Zatrzymasz oddech przy wynurzaniu i po płucach.....Jednak w sumie fajna zabawa:)
lolek Napisano 23 Marzec 2004 Napisano 23 Marzec 2004 Hmmm sa mniejsze butle i tańsze. Ale nikt Ci ich nie sprzeda bez certyfikatu nurkowego. Zrob kurs i ponurkuj, nabierz doswiadczenia, a wtedy planuj eksploracje:)Jesli chodzi o strone techniczna to sa dostepne butle 7 litrowe i jak sie nie myle 15 litrowe. Te mniejsze starczaja w zaleznosci od glebokosci i szybkosci oddychania od 15min do godziny nawet. Jesli jednak nie bedziesz wiedzial jak sie zachowac w wodzie i pod woda to najprawdopodobniej juz za pierwszym razem zrobisz sobie krzywde. Widzialem kiedys kolesia ktoremu strzelily bembenki....to nie byl przyjemny widok..pozdro
mietek Napisano 23 Marzec 2004 Napisano 23 Marzec 2004 Butle i sprzęt można kupić bez żadnych certyfikatów są 4,7,8,10,12,15,18 litrów, no i można używać po kilka razem. Nie jest problemem je kupić, problemem (ale nie wielkim, starczy kurs) jest nauczyć się z nimi obchodzić i nie zrobić sobie krzywdy.Nurkuję od 13 lat i że tak powiem, nabrałem respektu dla tego sportu:)))
Sniper 1939 Napisano 23 Marzec 2004 Autor Napisano 23 Marzec 2004 Witam!Źle sformułowałem zdanie. Chodzi mi o to aby móc zanurkować na 10-20 minut :). A mniej więcej na 6-7metrów. Pozdrawiam
mietek Napisano 23 Marzec 2004 Napisano 23 Marzec 2004 Pytanie nie zmienia odpowiedzi, 6-7 metrów jest z butlami równie niebezpieczne. Płuca można sobie rozwalić wychodząc z zatrzymanym oddechem z 4-5 metrów. Poza tym nie wiesz do końca na ile metrów będziesz nurkował. Do tego będzie potrzebny cały sprzęt, a nie tylko butle. Jak masz jakiś problem do sprawdzenia, to albo zrób kurs (lezało tyle czasu to jeszcze poczeka), albo znajdź kogoś do zanurczenia, choćby na forum.Jak w Pomorskim, lub okolicach i masz transport to ja się piszę:)))
Frozzer Napisano 24 Marzec 2004 Napisano 24 Marzec 2004 na 6-7 metrow mozna zejsc na bezdechu, co prawda nei na 20 minut, ale swoje ozbaczysz, jak masz wprawe :)))a co do nurkowania, to daj sobie spokuj z amatorszczyzna, sama butla nei starczy, do tego musisz miec aparat oddechowy, a to nei jest tania rzecz. rpzydal by sie jeszcze dzaket, no i pianka, bo tam juz jest zimniej, okolo kilku stopni, a jak pianka to i pas z olowiem. o ABC nie wspomne
IRONRAT Napisano 24 Marzec 2004 Napisano 24 Marzec 2004 Po pierwsze badania lekarskie, po drugie kurs i po trzecie nigdy samemu.Jeżeli nie chcesz sie w to bawić, to nurkowanie na bezdechu -to już zależy od twojej kondycji - lub też budowa zdalnie sterowanego robota z kamerą. Na głębokościach o jakich wspominasz, to nie jest ani trudne, ani bardzo drogie.Ironrat
Sniper 1939 Napisano 24 Marzec 2004 Autor Napisano 24 Marzec 2004 Myślę że na początek załatwię sobie jakiś aparat i spróbuje sfotografować dno a jak coś ciekawego będzie to chyba zrobię kurs.Pozdrawiam
plus234 Napisano 27 Marzec 2004 Napisano 27 Marzec 2004 potrzebuje nurków do wydobycia wraku ubota koło mielna piście plus234wp.pl
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.