Skocz do zawartości
  • 0

lampa czołgowa?

Diesel

Pytanie

Napisano

Witam,
jestem w posiadaniu lampy która była przerobiona na reflektor oświetlający ołtarz w kościele. Podejrzewam, że jest to lampa od czołgu radzieckiego ale na zwierciadle jest sygnatura firmy FER oraz data April 1963.
Może ktoś posiada wiedzę co to za lampa?

Pozdrawiam

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
jestem w posiadaniu lampy która była przerobiona na reflektor oświetlający ołtarz w kościele. Podejrzewam, że jest to lampa od czołgu radzieckiego ale na zwierciadle jest sygnatura firmy FER oraz data April 1963.
Może ktoś posiada wiedzę co to za lampa?

Pozdrawiam

Napisano
Kolego Diesel a od kiedy to Rosjanie posługuja się łacińską czcionką? to raz dwa, nazwa miesiąca - w trakcie zimnej wojny" uzywać języka imperialistów???? trzy to sinusoida i oznaczenie 220 - tgo tłumaczyć Ci zapene już nie trzeba. Reasumując - szukaj po fabrykach niemieckich lub angielskich - FER to zapewne skrót jednej z nich.
Napisano
Jak już o imperialistach :)
F.E.R to Kombinat VEB Fahrzeugelektrik Ruhla. Założony dość dawno produkował oświetlenie dla wszystkich konstrukcji motoryzacyjnych produkowanych w DDR a działa do dzisiaj. Robi oswietlenie dla motoryzacji tzw OEM czyli do pierwszego montażu. Prezentowana lampa pewnie z wesołych czasów Trabanta Ify , Robura czy Wartburga , (oczywiście nie od tych modeli) Najlepiej jak juz kolega powyżej stwierdził znależć firmę w sieci i napisać do nich! Ja rozpoznałem po logo bo z tamtą motoryzacją miałem sporo do czynienia! :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie