ZL17 Napisano 14 Październik 2013 Autor Napisano 14 Październik 2013 Czy jest jakiś sposób na to, aby bez cewki sprawdzić czy elektronika w Sovereign XS2 Pro jest sprawna? Czy wystarczy do tego dwukanałowy oscyloskop (aby np. sprawdzić czy jest sygnał nadawczy)? Podejrzewam, że padła cewka (ktoś prawiąc ten sprzęt wsadził łapy w elektronikę samej cewki !!!). Może jest ktoś z podlasia, kto dysponuje cewką do takiej wykrywki?
DarekD Napisano 14 Październik 2013 Napisano 14 Październik 2013 Powinna pasować cewka od dowolnego Sovereigna.
XII Napisano 15 Październik 2013 Napisano 15 Październik 2013 Witam,Jakie ma kolega objawy (jak się zachowuje sprzęt) z cewką i bez cewki?
ZL17 Napisano 15 Październik 2013 Autor Napisano 15 Październik 2013 Z podłączoną cewką po włączeniu z głośnika wydobywa się warczący sygnał - niezależnie od regulacji potencjometrem głośności i Tresholdem, poza tym wyświetlacz nie działa. Po odłączeniu od wyświetlacza cewki po włączeniu elektroniki jest cisza i po pokręceniu Tresholdem w prawo zaczyna narastać w głośniku sygnał (a więc moim zdaniem elektronika jest raczej sprawna) a poza tym wyświetlacz działa - wystepuje jakaś trzycyfrowa liczba, która zmienia się przy pokręcaniu znajdującym sie z tyłu wyświetlacza zewnętrznym potencjometrem. Cewka jest na 100% padnięta bo nieodpowiednia osoba wsadziła łapy w elektronikę samej cewki (rozwalona żywica cewki i pourywane elementy elektroniczne). Dodam, że wykrywacz jest kolegi a zepsuł sie w momencie upadku z niewielkiej wysokości. Dysponuję dwukanałowym oscyloskopem i miernikiem indukcyjności i pojemności. Poza tym mam jakiąś cewkę, które mógłbym wykorzystać do jego sprawdzenia ale ta elektronika w cewce Sovereigbna mnie przeraziła. Nie pozostaje mi nic innego jak sprawdzić elektronikę pod oryginalna cewką.
XII Napisano 15 Październik 2013 Napisano 15 Październik 2013 Sprawdź sprzęt na innej, sprawnej cewce. Podejrzewam nie cewkę, a elektronikę. Na fotce masz oznaczone podejrzane elementy. Do sprawdzenia też driver cewki (na fotce nie oznaczony ale to są te elementy koło największego kondensatora elektrolitycznego - w sumie 8 tranzystorów, poniżej dam schemat drivera cewki)
XII Napisano 15 Październik 2013 Napisano 15 Październik 2013 Jeśli na innej cewce sprzęt również nie będzie działał a sam nie dasz rady go zdiagnozować i naprawić pozostanie Ci jedynie serwis, który to zrobi. Cena nie będzie słodka...
XII Napisano 15 Październik 2013 Napisano 15 Październik 2013 Na wszelki wypadek masz tu jeszcze schemat elektroniki cewki.Zdrów!Powodzenia.
XII Napisano 15 Październik 2013 Napisano 15 Październik 2013 aha i jeszcze jedna uwaga bo tak szczerze to nie doczytałem który model masz... To co przedstawiłem powyżej tyczy się GT, Ty masz XS-2 Pro, może się trochę różnić...
dziuba8024 Napisano 16 Październik 2013 Napisano 16 Październik 2013 mialem podobne objawy w gt , i to byla elektronika nie cewka ,serwis nie byl tani pzdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.