Skocz do zawartości

Minelab Sovereign XS2 Pro - problem z cewką

ZL17

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy jest jakiś sposób na to, aby bez cewki sprawdzić czy elektronika w Sovereign XS2 Pro jest sprawna? Czy wystarczy do tego dwukanałowy oscyloskop (aby np. sprawdzić czy jest sygnał nadawczy)? Podejrzewam, że padła cewka (ktoś prawiąc ten sprzęt wsadził łapy w elektronikę samej cewki !!!). Może jest ktoś z podlasia, kto dysponuje cewką do takiej wykrywki?
Napisano
Z podłączoną cewką po włączeniu z głośnika wydobywa się warczący sygnał - niezależnie od regulacji potencjometrem głośności i Tresholdem, poza tym wyświetlacz nie działa. Po odłączeniu od wyświetlacza cewki po włączeniu elektroniki jest cisza i po pokręceniu Tresholdem w prawo zaczyna narastać w głośniku sygnał (a więc moim zdaniem elektronika jest raczej sprawna) a poza tym wyświetlacz działa - wystepuje jakaś trzycyfrowa liczba, która zmienia się przy pokręcaniu znajdującym sie z tyłu wyświetlacza zewnętrznym potencjometrem. Cewka jest na 100% padnięta bo nieodpowiednia osoba wsadziła łapy w elektronikę samej cewki (rozwalona żywica cewki i pourywane elementy elektroniczne). Dodam, że wykrywacz jest kolegi a zepsuł sie w momencie upadku z niewielkiej wysokości. Dysponuję dwukanałowym oscyloskopem i miernikiem indukcyjności i pojemności. Poza tym mam jakiąś cewkę, które mógłbym wykorzystać do jego sprawdzenia ale ta elektronika w cewce Sovereigbna mnie przeraziła. Nie pozostaje mi nic innego jak sprawdzić elektronikę pod oryginalna cewką.
Napisano

Sprawdź sprzęt na innej, sprawnej cewce.

Podejrzewam nie cewkę, a elektronikę. Na fotce masz oznaczone podejrzane elementy. Do sprawdzenia też driver cewki (na fotce nie oznaczony ale to są te elementy koło największego kondensatora elektrolitycznego - w sumie 8 tranzystorów, poniżej dam schemat drivera cewki)

Napisano

Jeśli na innej cewce sprzęt również nie będzie działał a sam nie dasz rady go zdiagnozować i naprawić pozostanie Ci jedynie serwis, który to zrobi. Cena nie będzie słodka...

Napisano
aha i jeszcze jedna uwaga bo tak szczerze to nie doczytałem który model masz... To co przedstawiłem powyżej tyczy się GT, Ty masz XS-2 Pro, może się trochę różnić...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie