Kupniula Napisano 14 Październik 2013 Autor Napisano 14 Październik 2013 szukałem tego konkretnego modelu ale nie znalazłem. Bardzo podobny do wszystkich innych. Element po lewej u góry to miecz, reszta pogięta a nie chcę prostować na chama". Kolor w 4 częściach krzyża CHYBA (tak twierdzi moja żona ale sama też nie jest pewna) to ciemno zielony, ale bardzo mało go zostało i bardzo kiepsko widać. Ktoś coś wie skąd dokładnie jest ta odznaka, jaki rejon i jakie dokładnie okresy ona obejmuje?
Kupniula Napisano 14 Październik 2013 Autor Napisano 14 Październik 2013 2 strona z napisem Członek zjedn. kurk. br. strzel. R.P."i na dole bicie S2 lub 52
Kupniula Napisano 14 Październik 2013 Autor Napisano 14 Październik 2013 nie ma to jak zapomnieć załadować zdjęcie....
Korabkow Napisano 14 Październik 2013 Napisano 14 Październik 2013 Typowa odznaka dla członków danego Bractwa Kurkowego zrzeszonego w Zjednoczeniu Kurkowych Bractw Strzeleckich R.P.-czyli okres międzywojenny.Bractwa Kurkowe mają długą tradycję,były najbardziej popularne w byłym zaborze austriackim i pruskim,po 45roku zlikwidowane przez komunistów zaczęły się odradzać po 89 roku.Jeżeli na odznace nie ma wygrawerowanej nazwy miejscowości to nie da się ustalić skąd pochodzi.Awers odznaki to krzyż emaliowany na zielono,pośrodku tarcza strzelecka z pasami emaliowanymi na biało i czerwono.Pod nią skrzyżowany miecz i strzelba,na tarczy umieszczona pionowo kusza.Byli różni producenci tej odznaki najbardziej znany Zygmaniak chyba z Poznania.Ta liczba na twojej to znak producenta ale nie wiem którego.
Kupniula Napisano 15 Październik 2013 Autor Napisano 15 Październik 2013 Dziękuję za informację. Jak przeglądałem fotki trochę to widziałem właśnie z różnych rejonów różne wzory odznaki, miałem nadzieję że ktoś widział podobną i poda miejsce. Wykopane właśnie niedaleko Poznania.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.