carabus Napisano 10 Październik 2013 Autor Share Napisano 10 Październik 2013 Dybry, na wstępie wyraźnie zaznaczam że lotnictwo to nie moja bajka wiec z góry przepraszam i proszę o wybaczenie za ewentualne lapsusy słowne. Ale do rzeczy .... jakieś 10-15 lat temu będąc w Siedlcach i szukając różnych rzeczy po stodołach natrafiłem na gościa, który pokazał mi wymontowany z niemieckiego samolotu jak twierdził karabin - pozbyć się nie chciał ale był gadatliwy i opowiedział taką historię otóż w pobliżu stawów siedleckich w czasie wojny było lotnisko polowe. Niemcy wybrali to miejsce podobno dlatego że sąsiedztwo stawów gwarantowało iż gdyby coś któremuś nie poszło do mógł lądować w wodzie. Facet twierdził, iż w stawach leżą utopione przynajmniej dwa meserchmity" - na dowód tego pokazał mi ten właśnie karabin. Jak przy wielu tego typach opowieści - zanotowałem i zostawiłem w pamięci. Pokazywał mi również inne lotnicze gadzety" ale człowiek młody głupi - zostawił poszedł dalej. W tym roku miałem okazje być na tych stawach - zarośnięte ale spotkałem starego wędkarza - od słowa do słowa i potwierdził że owszem było że kilku lądowało na wodzie że a pewno" w wodzie leżą dwa duże niemieckie myśliwce". Pomyślałem sobie kurcze może coś w tym jest??? Zobaczymy co powie wujek gugle - no i powiedział - az polazłem otworzyć piwo....http://www.wwii-photos-maps.com/targetrussia/citynamesbeginnings/citynames-seno-stal/slides/Siedlce%20%20032.htmlpodają szerokość pasa, jego długość BA!!! nawet wydrapana sylwetka samolotu!!!!Czy ktoś więcej coś wie??? Jeśli tak to poproszę o info - swoją droga dobra strona ze zdjęciami lotniczymi. Dzięki i czekam na odzew.P.S. jak mówił napotkany wędkarz podobno niejaki Pan Darek" który kiedyś zarządzał tymi stawami wielokrotnie rwal sieci i wyciągał fragmenty samolotów w trakcie prac związanych z utrzymaniem stawów. Czy to prawda... w kontekście wcześniejszych informacji...diabli wiedzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 16 Październik 2013 Share Napisano 16 Październik 2013 Sylwetka samolotu nie jest wydrapana tylko namalowana przez kogoś na zdjęciu :)Swoją drogą jest tam nakićkane baterii plot. jako wokół Placu Czerwonego. Co takiego ważnego było w Siedlcach w październiku 1944? Samolotów raczej niewiele i raczej nieduże. Natomiast za Niemców" stacjonowała tam część JG 51 w początkowej fazie Barbarossy, a potem - dopiero w lipcu 1944 - pojawiły się epizodycznie przebazowane ze wschodu rozpoznawczaki z 11./AGr.11 i 11./AGr.12 (zdaje się, oni na Ramach latali), jak również Ju 87D z 1./NSGr.2. Ale niedługo zabawili - bo jak głosi wujek гугле Siedlce zostały wzięte 31 lipca.Tyle wychodzi, przynajmniej po pobieżnym grzebaniu w sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carabus Napisano 23 Październik 2013 Autor Share Napisano 23 Październik 2013 Po pierwsze dzięki za odzew, że ktoś jednak na forum oprócz łusek czymś więcej się interesuje, po drugie - tez mnie zastanowiła ta obstawa" jak sam piszesz lądowisko w zasadzie nie pierwszej kategorii" a obstawa.... może coś lub ktoś miał wtedy przylecieć i dlatego taki wypas" no nic w ciągu dwóch tygodni się wybieram zobaczyć co i jak może ktoś coś więcej na ten temat powie na miejscu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 25 Październik 2013 Share Napisano 25 Październik 2013 Obstawa: zgaduję - sztab 1. Frontu Białoruskiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 25 Październik 2013 Share Napisano 25 Październik 2013 Carabus, jeszcze takie pytanie: jesteś może z Siedlec albo okolicy? Mam tam jeden temat, który chciałbym oddać w dobre ręce :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 25 Październik 2013 Share Napisano 25 Październik 2013 Co takiego ważnego było w Siedlcach w październiku 1944? m.in. sztab 2 Armii WP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carabus Napisano 26 Październik 2013 Autor Share Napisano 26 Październik 2013 Witaj Piters - niestety nie jestem z Siedlce mam okolo 100 ale od czasu do czasu bywam w Siedlcach mam kilku przyjaciół co prawda nie ematowych" ale zawsze mogą coś sprawdzić, popytać itp. Gdyby cuś pisz na priva. A przy okazji wlasnie w Siedlcach i jutro zamierzam się pokręcić ze znajomym po stawach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 26 Październik 2013 Share Napisano 26 Październik 2013 Wiadomość wysłana - doszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carabus Napisano 28 Październik 2013 Autor Share Napisano 28 Październik 2013 doszło doszło i przekazane do realizacji :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek vickers Napisano 6 Listopad 2013 Share Napisano 6 Listopad 2013 jestem z okolic Siedlec, mój ojciec pracował kiedyś na tych stawach, zapytam go o te samoloty, teraz stawami opiekuję się TP bocian, w którym pracuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carabus Napisano 13 Listopad 2013 Autor Share Napisano 13 Listopad 2013 i co udało się się coś dowiedzieć od Taty??? Tak swoja droga to TB Bocian jeszcze istnieje???? ja zatrzymałem się na etapie Irka, Kota, Dąbrowskiego dawne czasy. Potem z tego co wiem to się chłopcy rozeszli dość :) burzliwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek vickers Napisano 20 Listopad 2013 Share Napisano 20 Listopad 2013 pytałem, nic nie wie. z tej trójcy już nikt tam nie pracuje, jest Rzępała, Krupiński, Kowalski i spółka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.