Skocz do zawartości

Lotnisko polowe w Siedlcach

carabus

Rekomendowane odpowiedzi

Dybry, na wstępie wyraźnie zaznaczam że lotnictwo to nie moja bajka wiec z góry przepraszam i proszę o wybaczenie za ewentualne lapsusy słowne. Ale do rzeczy .... jakieś 10-15 lat temu będąc w Siedlcach i szukając różnych rzeczy po stodołach natrafiłem na gościa, który pokazał mi wymontowany z niemieckiego samolotu jak twierdził karabin - pozbyć się nie chciał ale był gadatliwy i opowiedział taką historię otóż w pobliżu stawów siedleckich w czasie wojny było lotnisko polowe. Niemcy wybrali to miejsce podobno dlatego że sąsiedztwo stawów gwarantowało iż gdyby coś któremuś nie poszło do mógł lądować w wodzie. Facet twierdził, iż w stawach leżą utopione przynajmniej dwa meserchmity" - na dowód tego pokazał mi ten właśnie karabin. Jak przy wielu tego typach opowieści - zanotowałem i zostawiłem w pamięci. Pokazywał mi również inne lotnicze gadzety" ale człowiek młody głupi - zostawił poszedł dalej. W tym roku miałem okazje być na tych stawach - zarośnięte ale spotkałem starego wędkarza - od słowa do słowa i potwierdził że owszem było że kilku lądowało na wodzie że a pewno" w wodzie leżą dwa duże niemieckie myśliwce". Pomyślałem sobie kurcze może coś w tym jest???
Zobaczymy co powie wujek gugle - no i powiedział - az polazłem otworzyć piwo....
http://www.wwii-photos-maps.com/targetrussia/citynamesbeginnings/citynames-seno-stal/slides/Siedlce%20%20032.html

podają szerokość pasa, jego długość BA!!! nawet wydrapana sylwetka samolotu!!!!
Czy ktoś więcej coś wie??? Jeśli tak to poproszę o info - swoją droga dobra strona ze zdjęciami lotniczymi. Dzięki i czekam na odzew.
P.S. jak mówił napotkany wędkarz podobno niejaki Pan Darek" który kiedyś zarządzał tymi stawami wielokrotnie rwal sieci i wyciągał fragmenty samolotów w trakcie prac związanych z utrzymaniem stawów. Czy to prawda... w kontekście wcześniejszych informacji...diabli wiedzą

Sylwetka samolotu nie jest wydrapana tylko namalowana przez kogoś na zdjęciu :)
Swoją drogą jest tam nakićkane baterii plot. jako wokół Placu Czerwonego. Co takiego ważnego było w Siedlcach w październiku 1944? Samolotów raczej niewiele i raczej nieduże.
Natomiast za Niemców" stacjonowała tam część JG 51 w początkowej fazie Barbarossy, a potem - dopiero w lipcu 1944 - pojawiły się epizodycznie przebazowane ze wschodu rozpoznawczaki z 11./AGr.11 i 11./AGr.12 (zdaje się, oni na Ramach latali), jak również Ju 87D z 1./NSGr.2. Ale niedługo zabawili - bo jak głosi wujek гугле Siedlce zostały wzięte 31 lipca.
Tyle wychodzi, przynajmniej po pobieżnym grzebaniu w sieci.

Po pierwsze dzięki za odzew, że ktoś jednak na forum oprócz łusek czymś więcej się interesuje, po drugie - tez mnie zastanowiła ta obstawa" jak sam piszesz lądowisko w zasadzie nie pierwszej kategorii" a obstawa.... może coś lub ktoś miał wtedy przylecieć i dlatego taki wypas" no nic w ciągu dwóch tygodni się wybieram zobaczyć co i jak może ktoś coś więcej na ten temat powie na miejscu....

Witaj Piters - niestety nie jestem z Siedlce mam okolo 100 ale od czasu do czasu bywam w Siedlcach mam kilku przyjaciół co prawda nie ematowych" ale zawsze mogą coś sprawdzić, popytać itp. Gdyby cuś pisz na priva.
A przy okazji wlasnie w Siedlcach i jutro zamierzam się pokręcić ze znajomym po stawach

• 2 weeks later...
i co udało się się coś dowiedzieć od Taty??? Tak swoja droga to TB Bocian jeszcze istnieje???? ja zatrzymałem się na etapie Irka, Kota, Dąbrowskiego dawne czasy. Potem z tego co wiem to się chłopcy rozeszli dość :) burzliwie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie