Skocz do zawartości
  • 0

Skrzynia WP 1937 Myszków- Swiatowit

RobertJanosik

Pytanie

Napisano
Witam Serdecznie
Kupiłem na allegro skrzynie Wojska Polskiego.
Skrzynia ma sygnatury Myszków Światowit 1937, WOJSK.
Przeprowadziłem prace rekonstruktorskie owej skrzyni.
Gdy ją kupiłem to na pokrywie była jedna z czterech listew drewnianych. Śladami po skrzyni i jej obwodzie doszedłem to wniosku, że listwy działały jako uszczelnienie...
Śruby o łbach kwadratowych, a nakrętki w listwach mocowane.
Proszę o pomoc...i odpowiedź na pytanie do czego służyła skrzynia. Listwy i ich spasowanie przy zamykaniu musi o czymś świadczyć...czy skrzynia spożywcza, czy sanitarna...nie wiem.

p.s. zdjęcia przed i po remoncie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bardzo mi miło, że jednak ktoś, coś wie na ten temat :)
Również dziękuje za miłą ocenę mojej pracy... No tak skrzynia była w kiepskim stanie, praktycznie nic co miało być ruchome nawet nie chciało drgnąć. WD 40 zrobiło swoje...i 3 miechy zabawy. Długo, bo czekałem na farbę, a po za tym i usługa stolarska też trochę mi to zajęła no i nie zawsze się ma ten czas... Skrzynia jest z blachy cynkowanej, więc odrdzewiacz nie wchodził w grę. Pokryta jednak pomarańczową farbą podkładową, którą zamieniłem na czerwoną tą dzisiejszą.
Nie jest to moja pierwsza praca reko :) i na pewno nie ostatnia. Ale doskonale rozumiem, że za każdym razem człowiek zwyczajnie w świecie się uczy. A dzięki uprzejmości forumowiczów może dowiedzieć się jeszcze więcej o rzeczy nad którą stracił wprost głowę.
Pozdrawiam Serdecznie i jeszcze raz dziękuję :)
Napisano
Tez ja licytowalem, zstanwilem sie wlasnie czy wiesz cos o niej i co z ni dalej, napisz do mnie na priwata sspader@o2.pl wiem juz o niej wszystko, podesle ci wrunki techniczne, dobrze ze nie zgnije;) le wstrzymaj sie z renowcja nim papiery podesle. Pozdrwiam
Napisano
Skrzynia z gatunku żywieniowych, skrzynia izolacyjna ,,Termos w środku były dwa pojemniki z żywnością, służyła do ,,przenoszenia strawy".
Pozdrawiam
Pader
Napisano
Witam Serdecznie
Kupiłem na allegro skrzynie Wojska Polskiego.
Skrzynia ma sygnatury Myszków Światowit 1937, WOJSK.
Przeprowadziłem prace rekonstruktorskie owej skrzyni.
Gdy ją kupiłem to na pokrywie była jedna z czterech listew drewnianych. Śladami po skrzyni i jej obwodzie doszedłem to wniosku, że listwy działały jako uszczelnienie...
Śruby o łbach kwadratowych, a nakrętki w listwach mocowane.
Proszę o pomoc...i odpowiedź na pytanie do czego służyła skrzynia. Listwy i ich spasowanie przy zamykaniu musi o czymś świadczyć...czy skrzynia spożywcza, czy sanitarna...nie wiem.

p.s. zdjęcia przed i po remoncie
Napisano
forum podobno służy wzajemnej wymianie informacji,więc miło by było podzielić się tym z wszystkimi.Priwate to se uprawiajcie na serwisie randkowym bo tutaj zalatuje tzw żyłą :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie