badawczy78 Napisano 18 Wrzesień 2013 Autor Napisano 18 Wrzesień 2013 mogbym prosic cos na temat monety 1/2 Spitzgroschen udalo mi sie tylko tyle dowiedziec ze ta rodzina ja klepala :)
sqr Napisano 20 Wrzesień 2013 Napisano 20 Wrzesień 2013 Sachsen-MeissenErnst, Wilhelm, Albrecht und Margarethe1/2 spitzgroschen (20 mm), 1577E W A D G DVCS SXI TV L MA MSGROSSVS NOVVS MARCH MSM M <date> http://www.medievalcoinage.com/saurma/someoldcoins.org/saur/1/2354.htm
badawczy78 Napisano 18 Październik 2013 Autor Napisano 18 Październik 2013 dzieki ale tyle mi tez sie udalo ustalic chcialbym wiedziec jaka wartosc przedstawiala w tamtych czasach.pozd
sqr Napisano 19 Październik 2013 Napisano 19 Październik 2013 jeżeli chodzi siłę nabywczą tej monety w epoce,to ja osobiście odsyłam do literatury powiązanej z tym okresem... (może to nie być proste do ustalenia,ale może komuś się to uda) co i tak nie do końca może być wiarygodne, bo w zależności od miejsca na ziemi ta monetka mogła wykazywać całkowicie rozbieżną moc nabywczą...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.