Kupniula Napisano 17 Wrzesień 2013 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2013 Nie mam pojęcia co to, nie znam się prawie w ogóle na monetach (rozpoznaje najpopularniejsze i to tylko 1800+ niektóre). Fals, prawdziwa, co to, kto to? Napisów nie daję rady rozczytać. Ktoś coś może wie o tym fancie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kupniula Napisano 17 Wrzesień 2013 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2013 2 strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kupniula Napisano 17 Wrzesień 2013 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2013 gafa :D Wymiary zapomniałem dać ;)Przekątna to 16mmmasa 2,98gmateriał miedź/brąz/mosiądz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gniewkos Napisano 17 Wrzesień 2013 Share Napisano 17 Wrzesień 2013 Jest to brąz, a ta moneta jest monetą rzymską, a jaką to ja niestety nie wiem :-)pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kupniula Napisano 19 Wrzesień 2013 Autor Share Napisano 19 Wrzesień 2013 Ktoś mi może coś więcej o monecie powiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kupniula Napisano 20 Wrzesień 2013 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2013 Nikt na Rzymie się nie zna? ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawgo Napisano 20 Wrzesień 2013 Share Napisano 20 Wrzesień 2013 Jeśli to możliwe to zrób lepsze zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kupniula Napisano 23 Wrzesień 2013 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2013 Niestety moneta jest w takim stanie że może to niewiele dać, ale spróbuję coś załatwić. Dodam że na obu stronach monety jest ta sama podobizna i z pojedynczych liter wnioskuję że i ten sam napis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MEKO Napisano 24 Wrzesień 2013 Share Napisano 24 Wrzesień 2013 Wygląda to na superata czyli falsa z okresu . W pierwotnej wersji był powlekany srebrem i miał udawac denara Antoninus Pius (ur. 19 września 86, zm. 7 marca 161). I tyle :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kupniula Napisano 7 Październik 2013 Autor Share Napisano 7 Październik 2013 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kupniula Napisano 7 Październik 2013 Autor Share Napisano 7 Październik 2013 nowsze zdjęcia, wcześniejszy post źle załadowałem fotkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kupniula Napisano 7 Październik 2013 Autor Share Napisano 7 Październik 2013 może teraz ktoś coś jeszcze powie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kupniula Napisano 15 Październik 2013 Autor Share Napisano 15 Październik 2013 Nikt nic nie powie więcej? A może ktoś zna zadkość" albo wartość tej monety? Nie chce wystawiać (na razie przynajmniej ;P) bo dopiero zaczynam zbierać i każdy okaz (nawet prl'ki) zbieram z ciekawości :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirBadFate Napisano 15 Październik 2013 Share Napisano 15 Październik 2013 Jeśli tak jak pisze MEKO to subaeratus denarka Antoninusa to w tym stanie wart puszkę piwa, max dwie :) i zdziwił bym się jeśli był by wart więcej. Na odkrywcy jednak nie wyceniamy.P.S Tkwi w mentalności ludzi , głównie tych nie związanych z numizmatyką mit o wielkiej wartości materialnej rzymskich monet. Na rynku jednak jest ich od groma, bo i nakłady były olbrzymie, to co dla nas wydaje się egzotyczne, dla połowy europy jest pospolite. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kupniula Napisano 17 Październik 2013 Autor Share Napisano 17 Październik 2013 Ok. Czyli jednak domu nie wybuduję ;) Monetka leci do klasera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.