Skocz do zawartości

Pomoc z Tesoro Cibola

jahwe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam problem z Cibolą a mianowicie, odkręciłem kabel od elektroniki żeby go bardziej skręcić do sztycy, później wszystko mocno docisnąłem i zakręciłem po włączeniu mam ciągły głośny sygnał jakby nie było podłączone, poruszałem kablem gdzie jest sprężynka i wszystko było ok, chwilę później zaczął sam popiardywać" i znowu był ciągły sygnał... Pytanie czy może gdzieś się przerwał kabelek, czy może coś innego, czy można to jakoś rozebrać? Dla sprostowania zamieszczam zdj.

Napisano
Witam,
Łączenia (luty) > kabel - wtyczka (wewnątrz wtyczki), ewentualnie pęknięta któraż z żył wewnątrz przewodu zaraz za wyjściem z wtyczki. Najpewniejszą metodą naprawy jest skrócenie przewodu minimum 1cm za sprężynką (odgiętką), następnie musisz starannie odizolować przewód (nie za dużo 10-15mm max) nie uszkadzając przy tym izolacji wewnętrznych przewodów, odizolować wewnętrzne przewody, ocynować każdy (używając do tego celu cyny i topnika) w taki sposób by nie przytopić zbytnio ich izolacji, a na końcu przylutować je do wtyczki wg kolorów tak jak były po staremu (pamiętaj by używać sporo topnika).

Samą wtyczkę rozbiera się najprawdopodobniej po przez wykręcenie małej śrubeczki blokującej z boku tej wtyczki (znajduje się ona pod nakrętką - jak tę przesuniesz powinna się uwidocznić), następnie przekręcasz wkład wtyczki w lewo i go wyciągasz.

Jeśli posiadasz niewielkie zdolności manualne i kawałek" lutownicy powinieneś sobie z tym poradzić.

Zdrów!
Napisano
Dziękuje bardzo za pomoc :) zrobiłem tak jak piszesz, wszystko działa jak należy :) Kolega ma Cibolkę to miałem wzór. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie