jahwe Napisano 16 Wrzesień 2013 Autor Napisano 16 Wrzesień 2013 Witam, mam problem z Cibolą a mianowicie, odkręciłem kabel od elektroniki żeby go bardziej skręcić do sztycy, później wszystko mocno docisnąłem i zakręciłem po włączeniu mam ciągły głośny sygnał jakby nie było podłączone, poruszałem kablem gdzie jest sprężynka i wszystko było ok, chwilę później zaczął sam popiardywać" i znowu był ciągły sygnał... Pytanie czy może gdzieś się przerwał kabelek, czy może coś innego, czy można to jakoś rozebrać? Dla sprostowania zamieszczam zdj.
XII Napisano 16 Wrzesień 2013 Napisano 16 Wrzesień 2013 Witam,Łączenia (luty) > kabel - wtyczka (wewnątrz wtyczki), ewentualnie pęknięta któraż z żył wewnątrz przewodu zaraz za wyjściem z wtyczki. Najpewniejszą metodą naprawy jest skrócenie przewodu minimum 1cm za sprężynką (odgiętką), następnie musisz starannie odizolować przewód (nie za dużo 10-15mm max) nie uszkadzając przy tym izolacji wewnętrznych przewodów, odizolować wewnętrzne przewody, ocynować każdy (używając do tego celu cyny i topnika) w taki sposób by nie przytopić zbytnio ich izolacji, a na końcu przylutować je do wtyczki wg kolorów tak jak były po staremu (pamiętaj by używać sporo topnika). Samą wtyczkę rozbiera się najprawdopodobniej po przez wykręcenie małej śrubeczki blokującej z boku tej wtyczki (znajduje się ona pod nakrętką - jak tę przesuniesz powinna się uwidocznić), następnie przekręcasz wkład wtyczki w lewo i go wyciągasz. Jeśli posiadasz niewielkie zdolności manualne i kawałek" lutownicy powinieneś sobie z tym poradzić.Zdrów!
jahwe Napisano 16 Wrzesień 2013 Autor Napisano 16 Wrzesień 2013 Dziękuje bardzo za pomoc :) zrobiłem tak jak piszesz, wszystko działa jak należy :) Kolega ma Cibolkę to miałem wzór. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.