Skocz do zawartości

Guzik POK

slawgo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Coś mi się nie wydaje żeby to było logo PKO. Bardziej mi pasuje POK ....tylko co to za skrót.
O" w logo nie znajduje się na końcu tylko ewidentnie w środku
  • 3 months later...
Napisano
Trochę to zajęło czasu, ale myślę że wyjaśniłem. Jest to guzik OPK czyli Organizacja Przysposobienia Kobiet.
W marcu 1928 r. odbyło się w Warszawie zebranie założycielskie, na którym powołano do życia Organizację Przysposobienia Kobiet do Obrony Kraju (da­lej OPK). Wybrany został Zarząd Naczelny, a Komendantką Naczelną została wybrana przez aklamację Maria Wittekówna. 20 marca 1928 r. organizację zarejestrowano w rejestrze stowarzyszeń i związków pod nr 354.
Nowe stowarzyszenie przejęło od Komitetu ponad 2 000 uczestniczek. Klub Starszych Instruktorek został wcielony do OPK - nie był już potrzebny jako osobna komórka. W kwietniu i maju 1928 r. powstały nowe ośrodki Organizacji, nazywane Kołami Lokalnymi. Zakładane były przez byłe członkinie Klubu, a obecne instruktorki OPK, we wszystkich większych miastach Polski: Krako­wie, Lwowie, Lublinie i Wilnie."
http://kobietywwojsku.prv.pl/pl/001/003/005/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie