Skocz do zawartości
  • 0

Pusta Skorupa Zapalnika

piro37

Pytanie

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Dziękuję wam Serdecznie koledzy za pomoc. Wiem już jakiego pochodzenia jest ten zapalnik i jakiego rodzaju, modelu pewnie już nie dojdziemy bo ten mój to chyba jakaś przejściówka czy coś bo:
1.nie ma na tarczach takich nacięć jak inne z linków które otrzymałem
2.gwint jest drobnozwojny i jest go więcej niż w innych
3. część pod detonator nie jest rozkręcalna na pół, jest wydłużona i ma wewnątrz od spodu wkrętkę która jest zniszczona.
Wydaję mi się że to będzie coś koło modelu 22/31 wz. 1897
Jeszcze raz dziękuje za wszystkie cenne informacje
Pozdrawiam

Napisano
Żeby uściślić, zapalnik 22/31 wz. 1897 w ogóle nie posiadał detonatora, bo stosowano go tylko w szrapnelach i amunicji oświetlającej, ten zapalnik dawał jedynie strumień ognia, który pobudzał materiał wybuchowy w korpusie pocisku (czarny proch). Jakbyś dał choć jedno zdjęcie zapalnika od dołu, to byłoby fajnie.

Kreskami na główce zapalnika przy otworach odetkania ścieżki prochowej się nie sugeruj, są takie z kreskami i bez, to wynika wyłącznie z okresu, w jakim go produkowano. Gwint musi być taki sam jak wszędzie, bo żadnych przejściowych modeli nie było, zawsze stosowano te same skoki gwintu dla każdej średnicy, teraz nie pamiętam jaki jest skok dla 22/31, ale na pewno drobniejszy niż dla 24/31. Żeby jeszcze wyczerpać temat, 31 oznacza średnicę podstawy zapalnika.
Napisano
Zasadniczy szczegół - gdzie jest gwint pod tuleję detonatora, jeśli miałby to być zapalnik 24/31? Według mnie to 22/31 wz. 1897 lub 1916 (oba wzory zewnętrznie nie do odróżnienia).

http://www.passioncompassion1418.com/decouvertes/english_fusees_collection_fr.html#Fus2231Mod97
Napisano

Oto zdjęcie. Wchodzą powoli zdjęcia bo moderatorzy najpierw muszą zaakceptować i długo to trwa a mam jeszcze 4 dokładne zdjęcia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie