Skocz do zawartości

Proxa wariuje

predi888

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałem sobie przeskanować ogródek ,zrobiłem skanowanie (wynik) ->
Przestawiłem wykrywacz na dynamika i nawet nie zdążyłem machnąć sondą gdy zaczęło się przeróżne popiskiwanie . Na wyświetlaczu pokazywało wartości wycięte i wszelkie możliwe .
Wykrywacz nie dawał w ogóle pewnego sygnału tylko skakał na różne pozycje (mimo iż sondą nie machałem).

Co może być powodem ? Wczoraj na wypadzie byłem i takich problemów nie było .

Napisano
Jak długo masz proxę?
Przyczyną mogą być zakłócenia od nadajników,linii energetycznych także tych od pociągów a krótkotrwałe zakłócenia od telefonów komórkowych przy odbieraniu sms,mms,przed połączeniem jak i w trakcie.W proxie masz możliwość odstrojenia się od zakłóceń zmieniając częstotliwość pracy wykrywacza patrz inst. obsługi.
Napisano
Jak długo masz proxę?"

3 miesiące i fakt ,linia energetyczna jest jakieś 5 metrów od ogródka. Chociaż w innym miejscu bezpośrednio pod linią nie było takich problemów .

Baterie wporzo?"

Nie ładowane ale nadal trzymały 67%
Napisano
witam, linie wysokiego napięcia , zaśmiecenie terenu -jak najbardziej pewnie mają wpływ na złe działanie ... ale poziom 67% naładowania baterii aż prosi o naładowanie -po każdym kopaniu podpiąć do ładowania żeby mieć 100% -miałem kiedyś ten sam problem -wyciągałem baterie , sprawdzałem kabel na sztycy , zmiana cewki a pomogły naładowane akumulatorki :)także jak będzie Kolega miał w dalszym ciągu problemy -producent pomoże:)pozdrawiam
Napisano
Dzisiaj miałem ten sam problem i nie wiem o co chodzi. Baterie kupiłem nowe duracell i nie pomogły. Także baterie można wykluczyć. Z takim problemem nie da się niczego znaleźć! i co tu zrobić??
Napisano
koniku polny
jak to robisz:
po każdym kopaniu podpiąć do ładowania żeby mieć 100%

wskazania wyświetlacza - stopień naładowania akumulatorów 6x (mniej niż )1,2 - daje 67 %
jak naładować 6x1,2 akumulatory by dało tyle samo co 6x1,5?

Dzisiaj miałem ten sam problem i nie wiem o co chodzi.
jeżeli zakłócenia pochodzą od elektryki" - to oddal się i zobacz, jak się zmieniło zachowanie urządzenia...
Napisano
Na Twoim zdjęciu widać U=634mV a to znaczy ,że albo ziemia jest bardzo mocno zmineralizowana a tak wysoki wynik moja była proxa i obecny mój argo potrafi pokazac tylko na nadbałtyckiej plaży,albo dostroiłeś wykrywacz nad metalem.Piszesz o ogródku więc pewnie będzie to drugie rozwiązanie.Dostroiłeś proxę nad metalem i dlatego nie będzie pracowała stabilnie ot normalna sprawa.Jak jesteś na śmietniku do musisz dostroić wykrywacz w powietrzu (wejdzie w ustawienia fabryczne)a następnie pinpointem lub w trybie statycznym wyszukać miejsca wolnego od metalu i w nim dostroić proxę.Jeśli nie znajdziesz czystego kawałka ziemi to śmiało możesz chodzić ustawieniu fabrycznym które na śmietnik i tak będzie dobre.
Powtórzę przeczytaj instrukcję!
Napisano
Nie piszcie takich herezji ,że poziom naładowania baterii ma wpływ na pracę rutusów bo nie ma.Jeśli ma się włożone baterie,akumulatorki o tej samej pojemności i poziomie naładowania to nie ma z nimi żadnych problemów.Mój argo sygnalizuje mi koniec" pracy przy naładowaniu zasilania 1%.
Tutaj innowierców" odsyłam do instrukcji obsługi.
Napisano
Mój przypadek miał miejsce gdzie są słupy wysokiego napięcia i podejrzewałem je o zakłócenia. Ale w pewnym momencie nie chciałem wierzyć że to przez to, bo odchodziłem setki metrów od lini i problem był dalej:/ A w domu włączyłem wykrywacz i już tak nie skakał. kolegi kanarek i minelab działały bez zakłóceń już od 15-20metrów od linii. pozdrawiam i oby jak najmniej takich przypadków bo ciśnienie mi podskoczyło:P
Napisano
Dobra rada, też mi piszczało zanim rozkminiłem.
Trzeba zrobić dokładnie tak jak w instrukcji - czyli kabel owinięty i napięty co do minimetra.

Tzn owijamy w taki sposób, aby dokręcenie wtyczki było trudne i żeby ono naciągnęło kabel - wtedy ani drgnie. Rzecz druga - prognoza pogody; burza w promieniu 250km i piszczy na każdy piorun.

Rzecz trzecia - nigdy w ogródku. Straciłem na tym kupę czasu i też się zastanawiałem czemu wariuje.

Jak to nie podziała to nie wiem ocb.

Pozdrawiam.
Napisano
Rzecz czwarta - macie na nogach buty z metalowymi elementami które wykrywacz widzi.Rada rozciągnąć sztycę co oddali sondę od butów.
Rzecz piąta :) saperką należy trzymać dalej niż dotychczas bo ją łapie".
Napisano
witam, wracając do tematu baterii- o była przynajmniej w moim przypadku wina złej pracy wykrywki -nie wiem -wada baterii słaba jakość", lub wskaźnik poziomu naładowania baterii oszukiwał mnie -jakaś usterka :/mi przy poziomie 48% dawał sygnały żywcem jak z kartki świątecznej i to przy każdym machnięciu -sklep nowe baterie i pomogło -a w oczach strach i przerażenie...teraz akumulatorki(i zawsze chodzę z drugim koszyczkiem z naładowanymi) nie było mowy o liniach wysokiego napięcia -szczere pole .Racja zgadzam się-instrukcję trzeba przeczytać -to jak z meblami z IKE... jak nie przeczytasz -to nie złożysz :)nie chcę nikogo wprowadzać w błąd ,tylko chciałem podzielić się moim przypadkiem -
może to jakaś usterka fabryczna "-chciałem koledze może pomóc Pozdrawiam .
Napisano
U mnie dalej jest problem:/ dzisiaj z początku dnia dało się kopać ale później zaczął wariować(szczere pole bez słupów wysokiego napięcia) Zjechałem z czułością, zmieniałem częstotliwość ale nie pomogło. Czego to może być wina? może wilgoć się gdzieś dostała?? pech tak chciał, że wykrywacz w maju utracił gwarancje:/
Napisano
Zapomniałem dodać, że jak chodzę na trybie dynamicznym, wyłączę wykrywacz i ponownie go włączę to zmienia się na tryb dynamik+statyk ??
Napisano
Dzisiaj dzwonili do mnie z serwisu. Wykrywacz naprawiony(wymieniona elektronika) i jutro go wysyłają do mnie:) Całkowity koszt naprawy z przesyłką 70zł(płacę przy odbiorze)

Jak widać nie ma problemu z serwisem pogwarancyjnym brawo dla Rutusa!
Napisano
dzisiaj dotarł do mnie wykrywacz i jestem w pozytywnym szoku:) Myślałem, że wymiana elektroniki to wymiana jakichś płytek z puszki itp. A ja dostałem nowy wykrywacz ver.5, ze starej proximy została mi tylko sonda i rurki:) Brawo!!!
Napisano
Kolejny dobry przykład jak powinien wyglądać serwis.Dla kontrastu cenowego proszę spojrzeć ile kosztuje naprawa minelaba http://odkrywca.pl/wymiana-wyswietlacza-x-terra-705,723127.html#723127
Witam
Po ostatnim ciężko zakrapianym powrocie z lasu 705 kolegi dostała wylewu na wyświetlaczu i nie widać nic na środku LCD.Znany warszawski serwisant minelabów krzyknął 1200-1300zł za naprawę.Może ktoś z forumowiczów zna jakiś tańszy sposób wymiany lub naprawy wyświetlacza.Z góry dzięks za odpowiedź."

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie