predi888 Napisano 6 Wrzesień 2013 Autor Napisano 6 Wrzesień 2013 Chciałem sobie przeskanować ogródek ,zrobiłem skanowanie (wynik) -> Przestawiłem wykrywacz na dynamika i nawet nie zdążyłem machnąć sondą gdy zaczęło się przeróżne popiskiwanie . Na wyświetlaczu pokazywało wartości wycięte i wszelkie możliwe .Wykrywacz nie dawał w ogóle pewnego sygnału tylko skakał na różne pozycje (mimo iż sondą nie machałem). Co może być powodem ? Wczoraj na wypadzie byłem i takich problemów nie było .
Szukanko Napisano 6 Wrzesień 2013 Napisano 6 Wrzesień 2013 Jak długo masz proxę?Przyczyną mogą być zakłócenia od nadajników,linii energetycznych także tych od pociągów a krótkotrwałe zakłócenia od telefonów komórkowych przy odbieraniu sms,mms,przed połączeniem jak i w trakcie.W proxie masz możliwość odstrojenia się od zakłóceń zmieniając częstotliwość pracy wykrywacza patrz inst. obsługi.
kopijnik2 Napisano 6 Wrzesień 2013 Napisano 6 Wrzesień 2013 i czasami linie/przyłącza średniego napięcia - być może z jakąś upływnością
Tomb750 Napisano 6 Wrzesień 2013 Napisano 6 Wrzesień 2013 może ogródek zaśmiecony. przy strojeniu podnieś cewkę do góry niech się ustawi w grunt fabryczny.
predi888 Napisano 6 Wrzesień 2013 Autor Napisano 6 Wrzesień 2013 Jak długo masz proxę?"3 miesiące i fakt ,linia energetyczna jest jakieś 5 metrów od ogródka. Chociaż w innym miejscu bezpośrednio pod linią nie było takich problemów . Baterie wporzo?"Nie ładowane ale nadal trzymały 67%
konik polny Napisano 6 Wrzesień 2013 Napisano 6 Wrzesień 2013 witam, linie wysokiego napięcia , zaśmiecenie terenu -jak najbardziej pewnie mają wpływ na złe działanie ... ale poziom 67% naładowania baterii aż prosi o naładowanie -po każdym kopaniu podpiąć do ładowania żeby mieć 100% -miałem kiedyś ten sam problem -wyciągałem baterie , sprawdzałem kabel na sztycy , zmiana cewki a pomogły naładowane akumulatorki :)także jak będzie Kolega miał w dalszym ciągu problemy -producent pomoże:)pozdrawiam
sidzok Napisano 8 Wrzesień 2013 Napisano 8 Wrzesień 2013 Dzisiaj miałem ten sam problem i nie wiem o co chodzi. Baterie kupiłem nowe duracell i nie pomogły. Także baterie można wykluczyć. Z takim problemem nie da się niczego znaleźć! i co tu zrobić??
aplyger Napisano 8 Wrzesień 2013 Napisano 8 Wrzesień 2013 Sprawdź wykrywacz w lesie, a nie na podwórku, do diachła starego.
kopijnik2 Napisano 8 Wrzesień 2013 Napisano 8 Wrzesień 2013 koniku polnyjak to robisz:po każdym kopaniu podpiąć do ładowania żeby mieć 100%wskazania wyświetlacza - stopień naładowania akumulatorów 6x (mniej niż )1,2 - daje 67 %jak naładować 6x1,2 akumulatory by dało tyle samo co 6x1,5?Dzisiaj miałem ten sam problem i nie wiem o co chodzi.jeżeli zakłócenia pochodzą od elektryki" - to oddal się i zobacz, jak się zmieniło zachowanie urządzenia...
Szukanko Napisano 9 Wrzesień 2013 Napisano 9 Wrzesień 2013 Na Twoim zdjęciu widać U=634mV a to znaczy ,że albo ziemia jest bardzo mocno zmineralizowana a tak wysoki wynik moja była proxa i obecny mój argo potrafi pokazac tylko na nadbałtyckiej plaży,albo dostroiłeś wykrywacz nad metalem.Piszesz o ogródku więc pewnie będzie to drugie rozwiązanie.Dostroiłeś proxę nad metalem i dlatego nie będzie pracowała stabilnie ot normalna sprawa.Jak jesteś na śmietniku do musisz dostroić wykrywacz w powietrzu (wejdzie w ustawienia fabryczne)a następnie pinpointem lub w trybie statycznym wyszukać miejsca wolnego od metalu i w nim dostroić proxę.Jeśli nie znajdziesz czystego kawałka ziemi to śmiało możesz chodzić ustawieniu fabrycznym które na śmietnik i tak będzie dobre.Powtórzę przeczytaj instrukcję!
Szukanko Napisano 9 Wrzesień 2013 Napisano 9 Wrzesień 2013 Nie piszcie takich herezji ,że poziom naładowania baterii ma wpływ na pracę rutusów bo nie ma.Jeśli ma się włożone baterie,akumulatorki o tej samej pojemności i poziomie naładowania to nie ma z nimi żadnych problemów.Mój argo sygnalizuje mi koniec" pracy przy naładowaniu zasilania 1%. Tutaj innowierców" odsyłam do instrukcji obsługi.
sidzok Napisano 9 Wrzesień 2013 Napisano 9 Wrzesień 2013 Mój przypadek miał miejsce gdzie są słupy wysokiego napięcia i podejrzewałem je o zakłócenia. Ale w pewnym momencie nie chciałem wierzyć że to przez to, bo odchodziłem setki metrów od lini i problem był dalej:/ A w domu włączyłem wykrywacz i już tak nie skakał. kolegi kanarek i minelab działały bez zakłóceń już od 15-20metrów od linii. pozdrawiam i oby jak najmniej takich przypadków bo ciśnienie mi podskoczyło:P
JanJensen Napisano 9 Wrzesień 2013 Napisano 9 Wrzesień 2013 Dobra rada, też mi piszczało zanim rozkminiłem.Trzeba zrobić dokładnie tak jak w instrukcji - czyli kabel owinięty i napięty co do minimetra.Tzn owijamy w taki sposób, aby dokręcenie wtyczki było trudne i żeby ono naciągnęło kabel - wtedy ani drgnie. Rzecz druga - prognoza pogody; burza w promieniu 250km i piszczy na każdy piorun.Rzecz trzecia - nigdy w ogródku. Straciłem na tym kupę czasu i też się zastanawiałem czemu wariuje.Jak to nie podziała to nie wiem ocb.Pozdrawiam.
Sovereign Napisano 9 Wrzesień 2013 Napisano 9 Wrzesień 2013 Jak to nie podziała to nie wiem ocb.To zadzwoń do wróżki bo może będzie burza lub będzie padał deszcz.
Szukanko Napisano 9 Wrzesień 2013 Napisano 9 Wrzesień 2013 Rzecz czwarta - macie na nogach buty z metalowymi elementami które wykrywacz widzi.Rada rozciągnąć sztycę co oddali sondę od butów.Rzecz piąta :) saperką należy trzymać dalej niż dotychczas bo ją łapie".
konik polny Napisano 14 Wrzesień 2013 Napisano 14 Wrzesień 2013 witam, wracając do tematu baterii- o była przynajmniej w moim przypadku wina złej pracy wykrywki -nie wiem -wada baterii słaba jakość", lub wskaźnik poziomu naładowania baterii oszukiwał mnie -jakaś usterka :/mi przy poziomie 48% dawał sygnały żywcem jak z kartki świątecznej i to przy każdym machnięciu -sklep nowe baterie i pomogło -a w oczach strach i przerażenie...teraz akumulatorki(i zawsze chodzę z drugim koszyczkiem z naładowanymi) nie było mowy o liniach wysokiego napięcia -szczere pole .Racja zgadzam się-instrukcję trzeba przeczytać -to jak z meblami z IKE... jak nie przeczytasz -to nie złożysz :)nie chcę nikogo wprowadzać w błąd ,tylko chciałem podzielić się moim przypadkiem -może to jakaś usterka fabryczna "-chciałem koledze może pomóc Pozdrawiam .
sidzok Napisano 15 Wrzesień 2013 Napisano 15 Wrzesień 2013 U mnie dalej jest problem:/ dzisiaj z początku dnia dało się kopać ale później zaczął wariować(szczere pole bez słupów wysokiego napięcia) Zjechałem z czułością, zmieniałem częstotliwość ale nie pomogło. Czego to może być wina? może wilgoć się gdzieś dostała?? pech tak chciał, że wykrywacz w maju utracił gwarancje:/
sidzok Napisano 15 Wrzesień 2013 Napisano 15 Wrzesień 2013 Zapomniałem dodać, że jak chodzę na trybie dynamicznym, wyłączę wykrywacz i ponownie go włączę to zmienia się na tryb dynamik+statyk ??
sidzok Napisano 15 Wrzesień 2013 Napisano 15 Wrzesień 2013 Dodzwoniłem się do Pana Rutyny. I jutro wysyłam proxime na serwis. Dam znać co i jak po powrocie sprzętu. pozdrawiam
Tomb750 Napisano 15 Wrzesień 2013 Napisano 15 Wrzesień 2013 znając życie wróci naprawiona za darmo nawet jak gwarancja się skończyła
sidzok Napisano 23 Wrzesień 2013 Napisano 23 Wrzesień 2013 Dzisiaj dzwonili do mnie z serwisu. Wykrywacz naprawiony(wymieniona elektronika) i jutro go wysyłają do mnie:) Całkowity koszt naprawy z przesyłką 70zł(płacę przy odbiorze)Jak widać nie ma problemu z serwisem pogwarancyjnym brawo dla Rutusa!
sidzok Napisano 25 Wrzesień 2013 Napisano 25 Wrzesień 2013 dzisiaj dotarł do mnie wykrywacz i jestem w pozytywnym szoku:) Myślałem, że wymiana elektroniki to wymiana jakichś płytek z puszki itp. A ja dostałem nowy wykrywacz ver.5, ze starej proximy została mi tylko sonda i rurki:) Brawo!!!
Szukanko Napisano 26 Wrzesień 2013 Napisano 26 Wrzesień 2013 Kolejny dobry przykład jak powinien wyglądać serwis.Dla kontrastu cenowego proszę spojrzeć ile kosztuje naprawa minelaba http://odkrywca.pl/wymiana-wyswietlacza-x-terra-705,723127.html#723127WitamPo ostatnim ciężko zakrapianym powrocie z lasu 705 kolegi dostała wylewu na wyświetlaczu i nie widać nic na środku LCD.Znany warszawski serwisant minelabów krzyknął 1200-1300zł za naprawę.Może ktoś z forumowiczów zna jakiś tańszy sposób wymiany lub naprawy wyświetlacza.Z góry dzięks za odpowiedź."
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.