april_86 Napisano 5 Wrzesień 2013 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2013 witam, prosiłbym o identyfikację. średnica 19 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 5 Wrzesień 2013 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2013 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nocnymar Napisano 5 Wrzesień 2013 Share Napisano 5 Wrzesień 2013 Awers monety: sylwetka: Faustyna Młodsza FAVSTINAAVGVSTARewers: VESTALIS ( westalka osoba siedząca na krześle kurulnym trzyma w dłoni culullus naczynie dusz )To moje zdanie. Sam mam problem z jedną sztuką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 5 Wrzesień 2013 Share Napisano 5 Wrzesień 2013 a może jednak Lucilla denar ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 5 Wrzesień 2013 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2013 ja nie mogę sie doszukać słów które Ty widzisz... dla mnie to:MACHIA BICHMVCBWDI TIAAVC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 5 Wrzesień 2013 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2013 poza tym nie widać koku we włosach, jak dla mnie jest to chłopiec. Ale to tylko moja opinia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirrudi13 Napisano 31 Grudzień 2013 Share Napisano 31 Grudzień 2013 na moje oko to zadna z tych postaci ale poszukaj w strony GORDIAN III tyle moge tylko pomoca+ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 31 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 31 Grudzień 2013 już wiem, że to Magnia Urbica, żona cesarza rzymskiego Karinusa. Z tym że jest mały problem bo nie bito monet z jej wizerunkiem w srebrze. Moneta wydaje sie poza tym odlewana. Najprawdopodobniej jest to podróbka jej aureusa. Pewnie była pokryta kiedyś złotem. Ciekawa sprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.