hawk21 Napisano 4 Wrzesień 2013 Autor Napisano 4 Wrzesień 2013 WitamCzy ktoś spotkał się kiedyś z takim odznaczeniem / medalem ? Srebro. Na odwrocie próba 800". Proszę o pomoc w identyfikacji.
hawk21 Napisano 4 Wrzesień 2013 Autor Napisano 4 Wrzesień 2013 Dzięki za sugestię.Nie znam niestety niemieckiego ale to może miec związek właśnie z jakimś towarzystwem patriotycznym kobiet?
Napoleon North Napisano 4 Wrzesień 2013 Napisano 4 Wrzesień 2013 Z napisu wynika ,że to jakieś stowarzyszenie czy klub kobiet .
hawk21 Napisano 4 Wrzesień 2013 Autor Napisano 4 Wrzesień 2013 znalazłem w necie trochę informacji o tym :Vaterländischer Frauenverein (Ojczyźniany Związek Kobiet). Związek ten powstał w 1914 roku w wyniku apelu, jaki skierowała niemiecka Cesarzowa do kobiet. VFV zajmował się zbieraniem tzw. Unterstützungspakete, czyli paczek z żywnością oraz drobnymi przedmiotami codziennego użytku. W ramach Niemieckiego Czerwonego Krzyża kobiety z VFV opiekowały się w swych miastach rannymi żołnierzami oraz organizowały pomoc dla rodzin, które straciły swoich bliskich na froncie. Bardziej zagorzałe patriotki niemieckie planowały nawet utworzenie czegoś w rodzaju „Landsturmes der Frauen“, czyli oddziałów szturmowych dla kobiet, co zostało od razu odrzucone przez głównodowodzących niemieckiej armii."To o samej organizacji ale nigdzie na identyczną odznakę nie natrafiłem.Są wersję bez krzyża albo tylko z samym herbem".
numi5 Napisano 4 Wrzesień 2013 Napisano 4 Wrzesień 2013 http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=de&u=http://de.wikipedia.org/wiki/Vaterl%25C3%25A4ndischer_Frauenverein&prev=/search%3Fq%3DVaterl%25C3%25A4ndischer%2BFrauenverein%26safe%3Doff%26biw%3D1440%26bih%3D732
hawk21 Napisano 5 Wrzesień 2013 Autor Napisano 5 Wrzesień 2013 Przekopałem od wczoraj niemalże cały internet i nigdzie nie natrafiłem na ślad identycznego odznaczenia.Owszem są mniejsze z elementami charakterystycznymi dla tego co zamieściłem ale nigdzie w takiej formie.Dzięki waszej pomocy ustalilismy że należy jednakże do Związku patriotycznego kobiet niemieckich.Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś wskazówki w tym temacie to bedę wdzięczny.
hawk21 Napisano 4 Wrzesień 2013 Autor Napisano 4 Wrzesień 2013 WitamCzy ktoś spotkał się kiedyś z takim odznaczeniem / medalem ? Srebro. Na odwrocie próba 800". Proszę o pomoc w identyfikacji.
Pytanie
hawk21
Witam
Czy ktoś spotkał się kiedyś z takim odznaczeniem / medalem ? Srebro. Na odwrocie próba 800". Proszę o pomoc w identyfikacji.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.