Skocz do zawartości
  • 0

Dolne okucie pochwy szabli/kordzika/tasaka

SongoII

Pytanie

Napisano

Witam.

Ostatnimi czasy wpadło mi w ręce coś w rodzaju okucia dolnego pochwy. Wykonane ze stali, z mosiądzu z miedzianymi resztakim elementów chyba ozdobnych (coś jak ornamenty, resztki, trudno odczytać bo wszystko zeżarła patyna zielona). Nie wygląda na okucie paska ponieważ ma dość nietypowe denko - poszerzane w jednym miejscu - ale pewności nie mam dlatego proszę o opinie Kolegów z forum :)
Pozdrawiam

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Ostatnimi czasy wpadło mi w ręce coś w rodzaju okucia dolnego pochwy. Wykonane ze stali, z mosiądzu z miedzianymi resztakim elementów chyba ozdobnych (coś jak ornamenty, resztki, trudno odczytać bo wszystko zeżarła patyna zielona). Nie wygląda na okucie paska ponieważ ma dość nietypowe denko - poszerzane w jednym miejscu - ale pewności nie mam dlatego proszę o opinie Kolegów z forum :)
Pozdrawiam

Napisano
No fotki beznadziejne ale niestety robione na szybkiego - póżniej wrzucę lepsze i wymiary - zastanawia mnie kształt dość nietypowy jak na te znane - najpopularniejsze. Miejsce znalezienia Polska wschodnia. Co do okucia paska to nie pasuje mi grubość denka no chyba że pasek był konkretny :).. ale pewności nie ma póki ktoś nie zidentyfikuje konkretnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie