Harp9 Napisano 19 Sierpień 2013 Autor Napisano 19 Sierpień 2013 Witam Serdecznie Szanownych Odkrywców :)Znalazłem taki przedmiot na spacerze w lesie. Podobno przypomina jakiś zapalnik. Czy faktycznie nim jest?
Jeremi000 Napisano 19 Sierpień 2013 Napisano 19 Sierpień 2013 Ja również na spacerze coś bardzo podobnego znalazłem i powiedziano mi że to jest fragment zapalnika. :)
tomala_kikol Napisano 19 Sierpień 2013 Napisano 19 Sierpień 2013 Jest to zapalnik niemiecki stosowany w granatach. Radzę się go pozbyć.Zdrów
Harp9 Napisano 20 Sierpień 2013 Autor Napisano 20 Sierpień 2013 Serdecznie dziękuję za szczegółową informację, początkowo myślałem ,że to jest element....starego długopisu :)Pozbyłem się tego , utopiłem to w bagnistym jeziorze :)daleko od brzegu.
Voucur Napisano 19 Sierpień 2013 Napisano 19 Sierpień 2013 Zapalnik Brennzunder 39 stosowany w niemieckich granatach trzonkowych Stielhandgranate 24 i 39:http://www.lexpev.nl/fuzesandigniters/germany/brennzuender39.htmlJest to zapalnik potarciowy, zawierał jedynie masę pirotechniczną, która dawała płomień na detonator (Sprengkapsel Nr 8), czyli w uproszczeniu można nazwać całość zapałką w metalowej obudowie. Detonatora tutaj brak, więc i żadnego ryzyka nie ma. Oczywiście w naszych realiach, przy kompletnej nieświadomości budowy i działania takich zapalników przez policyjnych pirotechników oraz wojskowych saperów i innych iegłych", istnieje pewne ryzyko wmówienia posiadaczowi, że stwarza zagrożenie". Ja osobiście bym się nie przejmował, ale co kto zrobi, to jego sprawa.
Pytanie
Harp9
Witam Serdecznie Szanownych Odkrywców :)
Znalazłem taki przedmiot na spacerze w lesie. Podobno przypomina jakiś zapalnik. Czy faktycznie nim jest?
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.