Skocz do zawartości

Do odszyfrowania napis ze starego prawosławnego krzyżyka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Nie jestem pewien czy jest to właściwy dział forum ale poszukuję osoby, która byłaby w stanie odczytać napisy ze starego prawosławnego krzyżyka. Osobiście znam jako tako język rosyjski ale nie jestem w stanie tego odczytać. Krzyżyk wg mnie pochodzi z przełomu XVIII/XIX w. Zdjęć nie wrzucam; prześlę je osobie, która podejmie się odszyfrowania
Napisano
a jakoś na priv nie identyfikujemy. Pomagamy sobie wzajemnie tu, na Forum w myśł zasady Forum ma być kompendium wiedzy o znaleziskach, a nie formą pomocy w jedną stronę - do usera - przy identyfikacji".

Wszyscy czerpiemy wiedzę w jakichś tematach i nie postępujemy samolubnie, że tylko dla mnie, a dla innych lizanie lizaka przez szybę".
Napisano
:) Jasne aczkolwiek nie chodziło mi tyle o identyfikację co o odczytanie wszystkich napisów z krzyżyka bo jest ich sporo a po prostu jestem ciekaw co tez można na takim przedmiocie napisać
Tak czy inaczej postaram się jeszcze dziś wrzucić fotki
Napisano

Korzystając z już rozpoczętego wątku pozwolę sobie jeszcze wrzucić fotki niekompletnej ikonki podróżnej, oczywiście również z prośbą o odszyfrowanie napisów

Napisano
Царь Славы и Сын Божий

Крест хранитель всей вселенной, Крест красота Церкви, Крест, царей держава, Крест верным утверждение, Крест ангелом слава, Крест бесом язва

gdzie znaleziony?
Napisano
Nowogród. Dzięki Kopijnik za odczytanie. Dobrze go datowałem Twoim zdaniem na koniec wieku XVIII/początek XIX?
A co z napisami na ikonkach; uda się coś odczytać?
Napisano
jeśli nie dasz lepszych fotek - to odczyt" modlitwy musisz sam zweryfikować...
Podałem - jaka powinna być modlitwa...
Może być zapisana skrótami.
Krzyż przypisywany Starowierom.
Po schizmie emigrowali tworząc kolonie - w Polsce i Prusach.
Na ikonki popatrzę...
Napisano
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=19&ved=0CFIQFjAIOAo&url=http%3A%2F%2Fkamunikat.org%2Fdownload.php%3Fitem%3D9045-1.pdf%26pubref%3D9045&ei=3vUFUoPFOo7MsgbvkICQCw&usg=AFQjCNGyWyf6vaFNptfwJRzvd_2gyAbh1g

tam nieco o prawosławiu w Nowogrodzie
Napisano
Oj, nie bardzo pasuje mi Nowogród i prawosławie a tym bardziej starowiercy. Nowogród należy do woj. podlaskiego od 1999 ale to takie Podlasie jak z Elbląga Warmia albo Mazury. Cerkiew była całkiem niedaleko, 13 km od Nowogrodu - w Łomży ale nigdy nie słyszałem o społeczności prawosławnej w Nowogrodzie chociaż pewnie pojedynczych osobników wykluczyć nie można.
Ja osobiście ten krzyżyk jak i ikonki łączyłbym zdecydowanie z obecnością wojsk rosyjskich w tamtym regionie w związku z tłumieniem powstania z 1794 lub 1831

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie