Skocz do zawartości
  • 0

Podkładka torowa

Liwiusz66

Pytanie

Napisano

Prośba o identyfikację i weryfikację czasową, jak myślę podkładki torowej znalezionej w miejscu rampy kolejowej niemieckiej fabryki z czasów II wojny. W niewielkiej odległości od rampy biegnie również współczesny tor kolejowy.
Dziękuję za pomoc
Liwiusz66

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie jestem pasjonatem szyn kolejowych, ale mam sentyment do terenów fabryki gdzie podkładkę pod szynę znalazłem, ćwierć wieku temu służyłem tam w wojsku i stąd moja ciekawość czy jest to oryginał z czasów świetności fabryki (II wojna), czy produkt już PRL-owski.
Współczesny tor jest położony na podkładach betonowych, choć pierwotnie najprawdopodobniej był na podkładach drewnianych, bo sporo zniszczonych podkładów drewnianych jest porozrzucanych. Moja podkładka nie bardzo pasuje do podkładów drewnianych jak i betonowych, więc myślę, że w grę mogły jeszcze wchodzić podkłady stalowe, w których można taką podkładkę usadzić ( i tu obstawiałbym pochodzenie podkładki, jako wyrobu pamiętającego II wojnę), ale może ktoś w tym temacie pomoże, bo to są tylko moje domysły, może coś w temacie budowy ramp kolejowych, lub może coś z przedwojennej budowy torowisk.
Pozdrawiam Liwiusz66
Napisano
w sprawie podkładki raczej nie pomogę, tak tylko mi się skojarzylo że gdzieś mam kawałek fajnej szyny kolejowej wycięty fragment z datą chyba 1903 czy coś takiego... :) wygrzebana w garażu dziadka wiele lat temu. tak jakoś mi się pomyslało bo kolega widac pasjonat szyn kolejowych co jest dosyć chyba nieczęsta pasją :)

pzdr

R
Napisano

6
Odświeżam
Dokładam jeszcze kilka fotek, pokazana na zdjęciu szyna to współczesna szyna S-30.
Podejrzewam, że owa podkładka najprawdopodobniej pochodzi od podkładów stalowych.
We współczesnych torowiskach takowej nie znalazłem.
Może ktoś coś dołoży do tematu.
Pozdrawiam Liwiusz66

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie