mariusz-1975 Napisano 2 Sierpień 2013 Autor Napisano 2 Sierpień 2013 Czy kopał ktos w tych okolicach ?
mariusz-1975 Napisano 6 Sierpień 2013 Autor Napisano 6 Sierpień 2013 chodzi mi czy ktos poszukiwał w okolicach zamku krzyzackiego i starych murów miasta okolice fary ? podobno okoliczni działowicze mowia ze jesienia kopiac ogrody znajduja monetki
aplyger Napisano 16 Sierpień 2013 Napisano 16 Sierpień 2013 Nie kopałem tam Kolego, choć mieszkam blisko, ale tyle mogę Ci powiedzieć, że to oczywiste, że na działkach starego miasta musi zalegać mnóstwo fantów. Obecne ogródki działkowe przy Kościele Farnym zostały założone na miejscu dawnego Świecia krzyżackiego, przeniesionego z powodu częstych powodzi w obecne miejsce w 19 wieku. Skoro przez setki lat istniało tam tętniące życiem miasto nadwiślańskie, to musi tam być dużo monet i innych artefaktów. Co ciekawe, alejki dzisiejszych ogródków działkowych odpowiadają średniowiecznym ulicom Świecia, to znaczy są w tym samym miejscu, tak więc plan działek z grubsza odpowiada planowi krzyżackiego miasta Świecie. Miasto to przez setki lat prawie się nie zmieniło, zachowało swoje historyczne założenie krzyżackiego miasta doskonałego (wytyczonego geometrycznie z matematyczną dokładnością) aż do przenosin na skarpę Wdy w połowie 19 wieku. Ogródki działkowe, położone na terenie starego Świecia, z pewnością kryją wiele skarbów (mimo iż były już badane przez archeologów).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.