Skocz do zawartości

Guzik pruski z nr 1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Guzik znaleziony w lesie pomiędzy Szczytnem a strzelnicami leśnymi, z których korzystali żołnierze Jäger -Batl. Graf York von Wartenburg (Ostpreuss.) Nr. 1. Teraz pytanie. Czy „1” na guziku, to jedynka oznaczająca 1 kompanię czy numer pułku szczycieńskich żołnierzy? Jeśli kompanię, to rozumiem, że szczycieńscy żołnierze zgubili również guziki z innymi numerami. Nie potrafię odszukać tego wzoru w Internecie, proszę o datowanie. Średnica około 18 mm.

Napisano
To numer pułku. Guzik pochodzi z przełomu 18 i 19 wieku. Nie są one odnotowane w żadnym znanym mi opracowaniu. Dlatego nie możesz ich odnaleźć, ale na Buttonarium powinny być przynajmniej z innymi numerami.
Napisano
Niestety mój to zdecydowanie inny wzór. W nazwie szczycieńskiej jednostki jest „Batl.” (batalion?) , także chyba nie pułk a batalion (sam w pytaniu namieszałem)? W Wikipedi piszą, że: „W Prusach oprócz jednostek piechoty liniowej liczących 1000 żołnierzy, istniały również bataliony strzelców liczące 400 ludzi”. To by się zgadzało, patrząc na wielkość koszar i że to właśnie strzelcy tam stacjonowali.
Napisano
Wydaje mi się (choć fotki straszne mikrusy), że guzik jest sporo starszy niż 1890r.kiedy to Jäger -Batl. Graf York von Wartenburg (Ostpreuss.) Nr.1 zagościł w Szczytnie (chyba, że się mylę co do tej daty). Z drugiej strony rysunek 1-ki nie pasuje do znanych mi guzików o których wspominałem wyżej. Ciekawy egzemplarz.
Napisano
Od 1890 r., ale żołnierze stacjonowali w Szczytnie wcześniej. Guzik leżał stosunkowo blisko strzelnic, które powstały na przełomnie wieków i raczej z nimi trzeba go wiązać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie