witoldo125 Napisano 22 Lipiec 2013 Autor Napisano 22 Lipiec 2013 Guzik znaleziony w lesie pomiędzy Szczytnem a strzelnicami leśnymi, z których korzystali żołnierze Jäger -Batl. Graf York von Wartenburg (Ostpreuss.) Nr. 1. Teraz pytanie. Czy „1” na guziku, to jedynka oznaczająca 1 kompanię czy numer pułku szczycieńskich żołnierzy? Jeśli kompanię, to rozumiem, że szczycieńscy żołnierze zgubili również guziki z innymi numerami. Nie potrafię odszukać tego wzoru w Internecie, proszę o datowanie. Średnica około 18 mm.
AndrzejBr Napisano 23 Lipiec 2013 Napisano 23 Lipiec 2013 To numer pułku. Guzik pochodzi z przełomu 18 i 19 wieku. Nie są one odnotowane w żadnym znanym mi opracowaniu. Dlatego nie możesz ich odnaleźć, ale na Buttonarium powinny być przynajmniej z innymi numerami.
AndrzejBr Napisano 23 Lipiec 2013 Napisano 23 Lipiec 2013 Np. z nr 14 http://www.buttonarium.eu/szczegoly.php?id=4829
dado373 Napisano 23 Lipiec 2013 Napisano 23 Lipiec 2013 Lepsze zdjęcia byłyby pomocne, ewentualnie skan z bocznej perspektywy, ukazującej wypukłość.
witoldo125 Napisano 23 Lipiec 2013 Autor Napisano 23 Lipiec 2013 Niestety mój to zdecydowanie inny wzór. W nazwie szczycieńskiej jednostki jest „Batl.” (batalion?) , także chyba nie pułk a batalion (sam w pytaniu namieszałem)? W Wikipedi piszą, że: „W Prusach oprócz jednostek piechoty liniowej liczących 1000 żołnierzy, istniały również bataliony strzelców liczące 400 ludzi”. To by się zgadzało, patrząc na wielkość koszar i że to właśnie strzelcy tam stacjonowali.
witoldo125 Napisano 23 Lipiec 2013 Autor Napisano 23 Lipiec 2013 Przepraszam, ale na zdjęcia nie ma szans. Dysponuję tylko skanerem.
AndrzejBr Napisano 24 Lipiec 2013 Napisano 24 Lipiec 2013 Wydaje mi się (choć fotki straszne mikrusy), że guzik jest sporo starszy niż 1890r.kiedy to Jäger -Batl. Graf York von Wartenburg (Ostpreuss.) Nr.1 zagościł w Szczytnie (chyba, że się mylę co do tej daty). Z drugiej strony rysunek 1-ki nie pasuje do znanych mi guzików o których wspominałem wyżej. Ciekawy egzemplarz.
witoldo125 Napisano 25 Lipiec 2013 Autor Napisano 25 Lipiec 2013 Od 1890 r., ale żołnierze stacjonowali w Szczytnie wcześniej. Guzik leżał stosunkowo blisko strzelnic, które powstały na przełomnie wieków i raczej z nimi trzeba go wiązać.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.