Listopadowy Napisano 21 Lipiec 2013 Autor Napisano 21 Lipiec 2013 Nie wiedziałem, że oprócz odznak pułkowych były też dywizyjne. Zasady przyznawania były takie jak pułkowych?Mam pytanie, w internecie znalazłem tylko inna wersję, litą. Ta jest nakładana, posrebrzana, z emalią. Czy to wersja oficerska/podoficerska?http://pl.wikipedia.org/wiki/9_Dywizja_Piechoty_%28II_RP%29Uprzejmie proszę o pomoc.
Listopadowy Napisano 21 Lipiec 2013 Autor Napisano 21 Lipiec 2013 Zakrętka z monety pruskiej (80 Eine Thaler)
Listopadowy Napisano 21 Lipiec 2013 Autor Napisano 21 Lipiec 2013 Poza tym wydaje mi sie, że koło zakrętki będzie cyfra porządkowa, ale nie mam pewności i dobrego aparatu makro.
Listopadowy Napisano 21 Lipiec 2013 Autor Napisano 21 Lipiec 2013 Tak, dziękuję. Ponawiam prośbę o każdą informację o tej odznace dywizyjnej (regulamin, linki, zdjęcia - zwłaszcza do wersji podoficerskiej/oficerskiej).
odznaki1939 Napisano 22 Lipiec 2013 Napisano 22 Lipiec 2013 Odznaka Dywizji Podlaskiej, wersja podoficerska/oficerska - medalion emaliowany, z nakładką). Wykonawca Lipczyński Warszawa, ciekawa, mimo że wykopek.
Listopadowy Napisano 22 Lipiec 2013 Autor Napisano 22 Lipiec 2013 Dziękuję za wpis! Czy jest jakaś publikacja z odznakami, gdzie i ta jest ujęta ze zdjęciem (albo link), bowiem w internecie widzę tylko wersję żołnierską?
Listopadowy Napisano 25 Lipiec 2013 Autor Napisano 25 Lipiec 2013 Zdjęcia nie znalazłem. Regulaminu noszenia odznak dywizyjnych też. Chyba nie będzie to takie proste jak myślałem. Ale dziękuję za pomoc i to co zostało tu napisane. Pozdrawiam!
odznaki1939 Napisano 25 Lipiec 2013 Napisano 25 Lipiec 2013 Odznaka jest w katalogu p. Sawickiego, jak też w doskonałym katalogu aukcyjnym odznak polskich Londyn 2005.
Listopadowy Napisano 25 Lipiec 2013 Autor Napisano 25 Lipiec 2013 Przepraszam, Sawickiego są dwie pozycje:Mundur i odznaki Wojska Polskiego - Sawicki iODZNAKI WOJSKA POLSKIEGO 1918-1945 KATALOG SAWICKISpora różnica w cenie, dlatego chciałbym dopytać o którą chodzi.
odznaki1939 Napisano 26 Lipiec 2013 Napisano 26 Lipiec 2013 Chodzi o ODZNAKI WOJSKA POLSKIEGO 1918-1945 KATALOG SAWICKI, ale zdjęcia wersji dużo lepsze są w katalogu londyńskim.Spis i miniaturki znajdziesz na stronie:http://www.icollector.com/auctionprint.aspx?as=10440pozycje od 3753 do 3756.Pozdrawiam, Kuba
Listopadowy Napisano 26 Lipiec 2013 Autor Napisano 26 Lipiec 2013 Dziękuję za informację. Tak, mam już skany tego katalogu w dobrej jakości od kolegi. Bardzo sympatyczny katalog odznak, z tym, że autor skupia się na opisie tego co każdy może zobaczyć sam (że jest orzeł, że są dwa miecze, że jest emalia, że srebrzenie...) to widać. Ale to czego nie widać (ilość nadań, zdjęcia archiwalne, sposób noszenia, regulamin przyznawania, wersje żołnierskie/podoficerskie/żołnierskie) tego nie ma.Zapewne w katalogu londyńskim jest może trochę lepiej. Czy mógłbym Cię prosić o wysłanie mi skanu z Katalog aukcyjny polskich odznak pułkowych 2005" na maila: amdg2007@gmail.com?Byłbym wdzięczny.
Listopadowy Napisano 26 Lipiec 2013 Autor Napisano 26 Lipiec 2013 Zrobiłem opracowanie na podstawie dostępnych mi danych. Może przyda się do Wikipedii... może następnemu zmagającemu się z tym ID. Niestety dalej nie znam regulaminu, kto nosił, jak, gdzie, czy tylko w części dywizji nie wchodzącej w skład pułków (np. sztab dywizji) czy w całej dywizji obok odznaczeń pułkowych. Nie znalazłem zdjęcia archiwalnego z tą odznaką itd. Ale sporo udało się ustalić. Dziękuję za pomoc. (w wersji Word mam to ze zdjęciami)Odznaka 9 Dywizji Piechoty(Dywizji Podlaskiej)1919-1939Odznaka 9 Dywizji Piechoty Wojska Polskiego (zwanej Dywizją Podlaską)., sformowanej 12 czerwca 1919 na froncie poleskim. W okresie międzywojennym dowództwo i sztab 9 DP stacjonował w Siedlcach. W kampanii wrześniowej walczyła w składzie Armii Pomorze. Rozbita w korytarzu pomorskim w pierwszych dniach września 1939. Odznakę dywizyjną 9DP WP przyznawano już od 1919 r.Odznakę 9 Dywizji Piechoty stanowi krzyż wpisany w koło zwieńczony koroną. Centralne miejsce zajmuje orzeł w koronie z rozpostartymi skrzydłami. Na piersiach orła znajduje się herb nawiązujący do Rzeczpospolitej Obojga Narodów (na tarczy biały Orzeł w koronie, czyli symbol Korony i wizerunek Pogoni, czyli herb Litwy). Pomiędzy ramionami wpisane są miejsca bitew: ANTOPOL, BITEN, BRZEŚĆ, PIŃSK. Pod orłem znajdują się dwa skrzyżowane miecze. Na ramionach widnieje napis DYWIZYA PODLASKA i rok 1919.Odznakę wykonywano w wersji żołnierskiej, podoficerskiej i oficerskiej (w każdym przypadku w wielu odmianach).Wersja żołnierska (strzelec, starszy strzelec) Wykonywana przez zakład grawerski Jan Knedler w Warszawie oraz Stanisław Lipczyński w Warszawie. Odznaka jednoczęściowa, z tombaku, rewers z kontrą, bez emalii. W zakładzie grawerskim Knedlera numery porządkowe odznaki wybijano na zakrętce. Odznakę noszono na bordowej podkładce sukiennej.Wersja podoficerska (kapral, plutonowy, sierżant, starszy sierżant) (Wersja odznaki podoficerskiej bez kontry)Wykonywana przez zakład grawerski Stanisław Lipczyński w Warszawie. Odznaka dwuczęściowa z nakładanym orłem, z tombaku, emaliowana (herb), srebrzony orzeł oraz Orzeł i Pogoń na herbie , złocona (szpony orła i korona orła).Znana jest wersja z kontrą i szponami srebrzonymi. Wymiary: 57x44 mmWersja oficerska (podporucznik, porucznik, kapitan, major, podpułkownik, pułkownik, generał) Wykonywana przez zakład grawerski W. Wyszomirski i Stanisław Lipczyński w Warszawie. W odróżnieniu od wersji podoficerskiej występuje złocona korona zwieńczająca odznakę i dziób orła oraz emaliowane jest koło, w które wpisano nazwy bitew.Wymiary 58x44 mmW wersji luksusowej (wykonanej ze srebra) złocone są dodatkowo rękojeści mieczy, a korona zwieńczająca odznakę zdobiona jest szlachetnymi kamieniami. Wymiary 58x44 mmOznaka wydawana była wraz z legitymacją upoważniającą żołnierza do noszenia odznaki Dywizji Podlaskiej. Odznaki wydawano już w grudniu 1919 r. przez Szefa Sztabu Generalnego i Szefa Sztabu.Opracował: Listopadowy
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.