Listopadowy Napisano 16 Lipiec 2013 Autor Napisano 16 Lipiec 2013 Dziwna ozrzutka" rozorana. Dwie wersje orzełka. Ten nowszy, wz. 27. Nie mogę znaleźć w Internecie opisu tego sznura, jaka to wersja, przez kogo noszona itd. Proszę o ID i linki.
Listopadowy Napisano 16 Lipiec 2013 Autor Napisano 16 Lipiec 2013 Inna wersja orzełka (oczywiście orzełek jest z dwóch stron)
Listopadowy Napisano 16 Lipiec 2013 Autor Napisano 16 Lipiec 2013 Komplet I (niestety komplet" niekompletny
Listopadowy Napisano 18 Lipiec 2013 Autor Napisano 18 Lipiec 2013 Myślałem, że to będzie prostsza sprawa. Ale dziękuję za ewentualne próby ID, jeśli takie były. Ja znalazłem to zdjęcie.
Kuba115 Napisano 18 Lipiec 2013 Napisano 18 Lipiec 2013 Mam nadzieję, że Listopadowy nie będzie miał nic przeciwko, ale chciałbym się podłączyć do wątku, ponieważ znalazłem coś bardzo podobnego. Mój element też może pochodzić od sznura? Jeśli tak to jakiego? Długość 6,7cm.
Korabkow Napisano 18 Lipiec 2013 Napisano 18 Lipiec 2013 Widzę,że nikt nie chce napisać.Podam krótko,orzeł na końcówkach metalowych tzw, gwizdkach" zmienił się w momencie wprowadzenia orła w 1927 roku,jednak ci którym przysługiwały sznury naramienne a mieli je wcześniej nosili dalej z orłem starego typu.Sznury naramienne przysługiwały:1-generałom i oficerom sztabu generalnego podwójne z materiału biało-metalowego oksydowanego na końcówce dwa gwizdki" 2-adiutantom wszelkich dowództw jak wyżej, ale pojedyncze sznury czyli jeden gwizdek" 3- Żandarmerii pojedyncze nieco inne w rysunku, dla oficerów metaliczne oksydowane ,dla szeregowych wełniane żółte.Więc po pojedynczych końcówkach nie odróżnisz od jakiego sznura pochodzą.Źródło:porucznik Robert Saxl -Umundurowanie Wojska Polskiego,Warszawa 1928r.
Kuba115 Napisano 19 Lipiec 2013 Napisano 19 Lipiec 2013 Dzięki za odpowiedź. Chodziło mi głównie o ustalenie, czy końcówka pochodzi od sznura polskiego i z jakiego okresu i jak rozumiem to jest gwizdek od sznura z II RP? Że nie da się ustalić kto sznur zakończony moją końcówką nosił to się domyślałem. Czy sznury oficerów i szeregowych też były zakończone gwizdkami?
Listopadowy Napisano 19 Lipiec 2013 Autor Napisano 19 Lipiec 2013 Korabkow, dzięki za wyczerpującą odpowiedź! Czy wełniany sznur szeregowców tzn., że taką samą końcówkę (ołówek z orzełkiem) nosili szeregowcy i generałowie tylko różnica polegała na rodzaju sznura?
Korabkow Napisano 19 Lipiec 2013 Napisano 19 Lipiec 2013 Pierwsze,nie jest to dosłownie gwizdek, taka nazwa obok ołówka /nazwa ołówek nawiązuje do pierwotnej funkcji kiedy u sznura był rzeczywiście zawieszony ołówek XVIII wiek,ale na sznurach były też zawieszane gwizdki,w II RP sznury były czysto dystynkcyjne/ była używana wśród żołnierzy.Tylko szeregowi żandarmerii nosili sznury i to szeregowi zawodowi,czyli od kaprala do starszego sierżanta,w innych służbach nie.Końcówki metalowe były we wszystkich sznurach jednakowe,srebrzone tak podawał przepis, ale wydaje mi się,że szeregowi żandarmerii mieli nie srebrzone mosiężne.Taki sznur miałem kiedyś w zbiorach i widziałem też u innych kolekcjonerów.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.