james443 Napisano 9 Lipiec 2013 Autor Napisano 9 Lipiec 2013 Dzisiaj szperając pod strzechą znalazłem polski mundur, a przy nim w kolejności jak na zdjęciu przyszyte tylko te oto guziki. Za pomoc z góry dziękuje i pozdrawiam James443
szeryfns Napisano 9 Lipiec 2013 Napisano 9 Lipiec 2013 Witam!Nr.2 Kurica guzik wz.43.Nr.3 Austro - Węgry guzik pułkowy.
czestar Napisano 9 Lipiec 2013 Napisano 9 Lipiec 2013 nr1http://www.buttonarium.eu/szczegoly.php?id=1879 Guzik Polskiego Czerwonego Krzyża.
Shluka Napisano 9 Lipiec 2013 Napisano 9 Lipiec 2013 Guzik z 5-tką faktycznie austro - węgierski ale nie pułkowy (guziki pułkowe nie były numerowane), mógł być noszony przez:- Mährisch-schlesiches Feldjägerbataillon Nr. 5- Sappeurbataillon Nr. 5- K.k. Landesgendarmeriekommanden Nr. 5 - GalizienPozdrawiam W
sebson Napisano 10 Lipiec 2013 Napisano 10 Lipiec 2013 wydaje mi sie ze jest to polski wz35 ale moge sie mylic co jest napisane na steplu nie moge sie doczytac
james443 Napisano 11 Lipiec 2013 Autor Napisano 11 Lipiec 2013 Wydaje mi się że może to być płaszcz 1AWP, co tłumaczyłoby obecność kuricy na guziku. Płaszcz. Wykonany z sukna na wzór polskiego płaszcza wz 36. Najprawdopodobniej do produkcji polskich płaszczy Rosjanie wykorzystali nie polskie przepisy mundurowe a egzemplarze polskich płaszczy kawaleryjskich zdobyte w kampanii wrześniowej. Tłumaczy to wiele odstępstw płaszczy 1AWP od pierwowzoru.Płaszcz jednorzędowy, zapinany był na 6 guzików, tylne rozcięcie zapinane na 3 małe guziki. Podszewka wykonana z grubego drelichu. Charakterystyczna cecha płaszczy produkowanych przez Rosjan na potrzeby 1AWP była nieobrobiona dolna krawędź płaszcza. Pierwsza partia płaszczy wykonana była z sowieckiego sukna koloru kawy z mlekiem. Dopiero w późniejszym okresie zaczęto farbować sukno na kolor zielony."
sebson Napisano 11 Lipiec 2013 Napisano 11 Lipiec 2013 teraz widze stepel zdaje sie potwierdzac to co piszesz jednym slowem sam sobie odpowiedziales.Pozdrawiam Sebson
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.