Skocz do zawartości

Guzik(?) mosiężny z nabitą cyrylicą

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Do ID mam guzik(?), którego nie mogę zidentyfikować pomimo zapytań u wójka google. Znajda jest mosiężna, zaś napisy są wybite cyrylicą. Podobnie ma się sprawa z napisem ponad sztycami" (sztycą). Znalazłem w necie wiele podobnych, ale ten od spodu jest specyficznie gruby". Po wykopce posiadał dwie sztyce, z czego jedna niemal na momencie odpadła.

To, co wydaje mi się być wybite na znajdce to:

U DOŁU:

*AT*A

PONAD SZTYCĄ"

P (T lub I) R -> PIR lub PTR

Jakieś sugestie, odpowiedzi?

Obok guzika" trafiła się łuska od mausera 18 S67 GM Grüneberger Metallwarenfabrik, tyle, że z oznaczeniem 4 (na necie znalałem z oznaczeniem 3).

Pozdrawiam

Napisano
Awers jest wygładzony. Jedynie co na nim jest, to patyna.

Ustaliłem wstępnie, iż jest to guziko - hak mundurowy. I faktycznie, na górze jest na 90% napisane EXTRA". Ze wszystkich tych, które udało mi się wyszukać w necie miały jedną cechę wspólną - zaczepy były urkowate" (po dwa), zaś moja znajda ma płaskie sztyce" (niestety już tylko jedną).

Co do napisu FEIN" to jakbym się nie starał nie pasuje:/ Bardziej podchodzi pod PTR lub PIR.

P.S. Nie wiem na ile może być to pomocne, ale w okolicy 3-5 metrów trafiła się w/w łuska oraz kółko od śledzi namiotu Zeltbahn. Poza tymi znajdami teren zasadniczo był czysty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie