Gobelin Napisano 12 Maj 2013 Autor Napisano 12 Maj 2013 Witajcie, dzisiaj trafił się z okolicy Łomży taki o to orzełek. Wymiary: wys. 2,8 cm. x szer. 2 cmOrzełkowi prawdopodobnie brakuje łapek.Wydaje mi się, że jest to orzełek z kołnierzyka oficera dyplomowanego, ale pewności nie mam. Mógłby ktoś pomóc z zidentyfikowaniu przedmiotu?
Gobelin Napisano 12 Maj 2013 Autor Napisano 12 Maj 2013 Witajcie, dzisiaj trafił się z okolicy Łomży taki o to orzełek. Wymiary: wys. 2,8 cm. x szer. 2 cmOrzełkowi prawdopodobnie brakuje łapek.Wydaje mi się, że jest to orzełek z kołnierzyka oficera dyplomowanego, ale pewności nie mam. Mógłby ktoś pomóc z zidentyfikowaniu przedmiotu?
Einherjer Napisano 12 Maj 2013 Napisano 12 Maj 2013 Niekompletny orzełek z czapki urzędnika państwowego(policjant, kolejarz...) lata 20ste
Einherjer Napisano 12 Maj 2013 Napisano 12 Maj 2013 A tu policjant.Nie wnikając w szczegóły, orzełki mogą różnić się nieznacznie rysunkiem ale miały takie samo zastosowanie.
Gobelin Napisano 12 Maj 2013 Autor Napisano 12 Maj 2013 Bardzo, bardzo podobne. Tylko mój jest znacznie mniejszy i na czapkę raczej nie był zakładany.Te orzełki na zdjęciach są wielkości zbliżonej orzełkowi furażerkowemu który jest 3 razy większy od tego.
Gobelin Napisano 12 Maj 2013 Autor Napisano 12 Maj 2013 Mój jest dokladnie wielkości spinacza do kartek.Aczkolwiek nie wiem jakiego wymiaru być powinien ten orzełek na nakrycie głowy urzędnika państwowego...
Einherjer Napisano 12 Maj 2013 Napisano 12 Maj 2013 Orzełki furażerkowe miały 40 mm wysokości twój ma 30mm i odpowiada rozmiarom takim orzełkom jak te ze zdjęć.Pzdr
Pytanie
Gobelin
Witajcie, dzisiaj trafił się z okolicy Łomży taki o to orzełek.
Wymiary: wys. 2,8 cm. x szer. 2 cm
Orzełkowi prawdopodobnie brakuje łapek.
Wydaje mi się, że jest to orzełek z kołnierzyka oficera dyplomowanego, ale pewności nie mam. Mógłby ktoś pomóc z zidentyfikowaniu przedmiotu?
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.