Skocz do zawartości
  • 0

Pierścień wiodący

grzesiomix

Pytanie

Napisano

Szerokość 31mm. Wiem że ustalenie typu pocisku lub kalibra tylko po tym fragmencie jest jak wróżenie z fusów ale cuda się zdarzają :)

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szerokość 31mm. Wiem że ustalenie typu pocisku lub kalibra tylko po tym fragmencie jest jak wróżenie z fusów ale cuda się zdarzają :)

Napisano
No nieźle, nieźle, zaraz jeszcze podacie na podstawie tego kawałka mosiądzu rok i partie produkcyjną.Szacun

A któryś ma choćby najmniejszy dowód na poparcie swoich słów?
Napisano
Ja pomykam w terenie ostrzeliwanym przez ruską artylerię i jest tam takich od groma (takie same ślady gwintu i mocowania). A i z partią można by popróbować, gdyby tylko trafił się kawałek z biciami.
Napisano
Einherjer, zakładając wątek zdawałem sobie w pełni sprawę że zapewne nie da się po tym tylko fragmencie ustalić co i jak. Przynajmniej nie dla nas laików. Co innego Ave D.
Ale nie o to chodzi. Nawet laik zauważy że taki pierścionek nie może być np. z 76,2 mm bo jest za duży. Liczyłem po cichu że może ktoś ma skorupę z takiej wielkości pierścieniem. I to byłoby jako wskazówka, a nie jako dowód że to ten i tylko ten pocisk. Zdaję sobie sprawę że w ramach tej szerokości i układu gwintu może być kilka kalibrów (choć to wątpliwe). Na początku postu zaznaczyłem" że nie szukam dowodu, a jedynie jakichś ram.
Ale jak to dyskusja. Musi być i za" musi być i przeciw". I o to chyba tu chodzi.
Pozdrówka dla wszystkich.
Ale ciągle liczę na cud :)
Napisano
Z dużą dozą prawdopodobieństwa można przyjąć, że jest to pierścień z radzieckiego pocisku. Niemcy rzadko stosowali pierścienie miedziane. Chociaż też może być tak że niemieckie pozycje zostały zajęte przez Rosjan i byli ostrzeliwani przez Niemców pociskami z pierścieniem KPS(miedzianym).
Napisano

A więc, wymiary idealnie pasują do 4 rosyjskich pocisków kal 122mm.
Pierścienie w nich mają szerokość 31,3mm.

ОФ-471 (odłamkowy długi)
ОФ-471H (odłamkowy krótki)
БР-471 (p.pancerny ostrołukowy)
БР-471Б (p.pancerny tępołukowy)

Z racji masywnej konstrukcji p.panców i mniejszą podatność na fragmentację zawęziłbym ID do tych dwóch odłamkowych.

Drugą możliwością są pociski kal 152mm, jednak tu wysokości wahają się w granicach ok 25-28,5mm w zależności od typu.
W twoim przypadku nie widzę jakichś znaczących deformacji czy przemieszczeń materiału także podany przez ciebie wymiar powinien być prawidłowy, tak więc różnica 3mm raczej by wykluczała kal 152mm.

Napisano
Najprawdopodobniej rosyjski, do działa 76, 122 lub 152 mm. Na terenach ostrzeliwanych przez artylerię to bardzo częste znalezisko/śmieć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie