domini Napisano 10 Maj 2013 Autor Napisano 10 Maj 2013 Witam wszystkich forumowiczów.Przeglądałem trochę ten dział ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie a mianowicie co to za guziczek? Podejrzewam że Francja ale nie mam pojęcia jaki okres na buttonarium też identycznego nie znalazłem, ale na podstawie tamtych guzików stwierdzam ze jest to pozostałość po jakimś Francuzie.Jeśli któryś z Kolegów ma jakąś wiedzę na temat tego fanta proszę o jakiekolwiek info.Z góry dzięki pozdrawiam,Domini
Rosforek Napisano 10 Maj 2013 Napisano 10 Maj 2013 Ile bym nie patrzył to na Twoim guziku widzę - OUVRIERS MILITAIRE - pracownik wojskowy? Niestety języka francuskiego nie znam oraz nie potrafię go ogarnąć:< Może Tobie się uda. Według katalogu Louisa Fallou takie guzik są datowane na lata 1805-1814. Więcej niestety nie wiem.Skan/Źródło:Fallou L., Le bouton uniforme francais, s. 275 Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Rosforek 00:07 11-05-2013
domini Napisano 12 Maj 2013 Autor Napisano 12 Maj 2013 Dzięki kolego za pomoc, mój guzik jest mocno podobny do tego pierwszego od lewej z Twojego skanu ale w 100% się nie pokrywa ale dowiedziałem się dzięki Twojej identyfikacji dużo więcej niż wiedziałem. Co do francuskiego też nie znam tego języka ale myślę że tłumaczenie jest poprawne, dzięki ;)Pozdrawiam,Domini
osyjan Napisano 12 Maj 2013 Napisano 12 Maj 2013 Zajrzyjcie na tę stronę:http://www.1789-1815.com/ouvriers_marine.htmStrona po francusku ale po przetłumaczeniu przez przeglądarke można zrozumieć jaka formacja używała tych guzików.
domini Napisano 12 Maj 2013 Autor Napisano 12 Maj 2013 Dzięki kolego Osyjan za pomoc, bardzo ciekawa stronka teraz już wiem co to za guziczek i kto go nosił.pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.