kbkak Napisano 19 Marzec 2004 Autor Share Napisano 19 Marzec 2004 Na jakim stopniu utlenienia występuje miedź w tlenkach miedzi występujących na miedzianych przedmiotach (chodzi o różowy nalot na łuskach itp.)? Jest to CuO czy CuO2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szefo Napisano 21 Marzec 2004 Share Napisano 21 Marzec 2004 na pewno nie CuO2 bo taki tlenek nie istnieje, może być Cu2O lub CuO, miedź mże mieć wartościowość 4 ale tylko w kompleksach a nie w tlenkach, wydaje mi sie ze CuO ale nie mam pewnościpozdrSzefo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beyo Napisano 22 Marzec 2004 Share Napisano 22 Marzec 2004 Tylko i wyłącznie na +2 stopniu utlenienia. Najczęściej jako zasadowy węglan, tlenek i wodorotlenek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kbkak Napisano 23 Marzec 2004 Autor Share Napisano 23 Marzec 2004 Racja, CuO2 nie istnieje, źle przeczytałem. Dzięki za odp. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.